open-navfaktor-logo
search
Kalesija
Sjećanje na hrabre borce: Na Lisači se na Dan državnosti 1994. godine zavijorila zastava s ljiljanima
Nakon što su jučer delegacije Općine Kalesija, Općinskog vijeća, boračke organizacije, predstavnici političkog, društvenog i sportskog života položili cvijeće na centralnom spomen obilježju u Kalesiji u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, obilježavanje ovog značajnog datuma nastavljeno je danas na Lisači, saopćeno je iz Općine Kalesija.
25.11.2022. u 17:52
get url
text
Obilježavanje godišnjce osvjanja Lisače

Na današnji dan 1994. godine, hrabri pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) na koti Lisača zarobili su šezdesetjednog neprijateljskog vojnika te su ih predali Crvenom križu na daljnje postupanje.

Zauzimanje ovog zloglasnog četničkog uporišta sa kojeg je svakodnevno sijana smrt u dolini Spreče, počelo je 8. novembra, a na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, odnosno 25.novembra, na ovom platou se zavijorila zastava sa ljiljanima, odnosno zastava Republike Bosne i Hercegovine, navode iz Općine Kalesija.

Na spomen obilježju na Lisači gdje su uklesana imena onih koji su živote dali za odbranu domovine, cvijeće su danas položili općinski načelnik Sead Džafić te sekretar organa uprave Mujo Tosunbegović, predstavnici boračkih udruženja kao i predstavnici Vijeća mjesne zajednice Hrasno.

Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Muharem ef. Mešanović koji je kazao da je zadovoljan što se baš na Dan državnosti govori o hrabrosti Armije Republike BiH koja je u novembru 1994. godine pokazala svoju ljubav prema domovini, braneći je od neprijatelja.
​​​​​
- Veoma je bitno da govorimo o našim uspjesima, o našim bitkama koje smo vodili. Danas je jako teško doći do ove kote, a zamislite kako je teško bilo doći sa puškom prije 28 godina. Mi koji nismo direktno učestvovali u ovoj akciji zauzimanja Lisače, čekali smo informacije sa ovog ratišta i molili smo se za ove hrabre momke koji su ovdje vodili bitku za odbranu ne samo Kalesije nego i države BiH. Također mnogi treba da znaju da je BiH mnogo starija nego države koje nas okružuju, ali da prijašnji sistem nije dozvoljavao da se o tome govori i da se spominje država Bosna i Hercegovina i njena državotvornost - rekao je Mešanović u svome obraćanju.

​​​​O bitnosti ove bitke, o učesnicima, planovima zauzimanja i borbi sa neprijateljem govorio je direktni učesnik Mirsad Ikanović pomoćnik komandanta koji je do detalja opisao planove izviđanja, ali i samu akciju koja je vođena na ovoj koti na Majevici.

- Komanda 241. sprečanske muslimasnke lake brigade "Gazije" donijela je naredbu o borbenim dejstvima 8. novembra u ranim jutarnjim satima na svim pravcima. Jedinice su bile podijeljene u tri udarne grupe i tako smo napali neprijatelje koji su bili dobro nauružani, ali i dobro ukopani. Velike probleme stvarala su nam i minska polja koja su bila oko cijelog platoa Lisače, ali smo uspjeli. Savladali smo pripadnike takozvane Vojske RS-a, nanijeli smo im poraze, mnoge zarobili i tada smo pokazali se kao časna armija, jer smo sve zarobljene vojnike predali na postupanje Crvenom križu, poštujući sve konvencije - kazao je Mirsad Ikanović.

Općinski načelnik Sead Džafić istakao je da je zadovoljan ovogodišnjom posjetom na platou Lisače, rekavši da je veoma bitno da mlađim generacijama se govori o hrabrim pripadnicima Armije koji su ovdje nanijeli poraz ne samo pripadnicima tzv. Vojske RS, nego cijelom sistemu tadašnjeg rukovodstva koje je imalo plan da uništi sva naselja i gradove gdje su bili Bošnjaci.

- Nećemo nikada zaboraviti one koji su dali dijelove svoga tijela, zdravlje i živote za odbranu domovine Bosne i Hercegovine. Odbranili smo se od agresora, ali moram da kažem da napadi još uvijek traju i nećemo se opuštati i dopustiti da nad nama opet se počine zločini i genocid - rekao je načelnik Džafić.

Načelnik se zahvalio i svim pripadnicima Armije RBiH za sve što su učinili u odbrani države, a svim građanima uputio javnu čestitku da čuvaju ono što se krvlju i životima branilo.

Učesnici pohoda na Lisaču i delegacije danas su na platou Lisača klanjali i džuma namaz koji je predvodio bataljonski imam Adnan Kovačević, koji je kazao da sa ovog mjesta se šalje jedinstvena poruka o hrabrosti, ali i upućuju dove prema Allahu dž.š. za duše onih koji su krvlju platili slobodu koju danas živimo.

{$galerijaFotografija}

Lisača
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.