open-navfaktor-logo
search
Povećanje naknada
Skupština USK usvojila izmjene Zakona o dopunskim pravima branilaca i njihovih porodica
Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na trećoj redovnoj sjednici usvojila je, između ostalog, Prijedlog o izmjenama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.
27.04.2023. u 11:54
get url
text

- Suština ovih izmjena je povećanje novčane naknade našim demobilisanim borcima koji su mlađi od 57 godina i nisu tretirani federalnim zakonom, naravno u skladu sa finansijskim mogućnostima - izjavio je predlagač izmjena, skupštinski zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Asmir Ćufurović.

Resorni ministar Esad Bašagić potvrdio je da se ovim ukida limitirana stavka od pet KM po mjesecu učešća u oružanim snagama, te da će se za početak taj iznos povećati na sedam maraka.

- Izvršit ćemo reobračun i ova naknada će najvjerovatnije od 1. juna iznositi sedam KM po mjesecu, što je ipak određeni pomak. Moram istaći i da ćemo u narednih mjesec dana predložiti sveobuhvatnije izmjene i dopune, kojima ćemo između ostalog nastojati osigurati i da supruge naših preminulih boraca nastave konzumirati ta novčana primanja na mjesečnom nivou - kazao je kantonalni ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida.

Napokon je imenovan i privremeni Upravni odbor Univerziteta u Bihaću.

- To bih izdvojio kao jednu od najvažnijih tačaka, s obzirom na to da imenovanje upravljačke strukture na Univerzitetu čeka već nekoliko godina. Odmah danas sam predložio i da obavežemo Vladu i Senat da odmah pristupe formiranju i vođenju procedure za imenovanje stalnih članova Upravnog odbora - kazao je predsjedavajući Skupštine USK Jasmin Musić.

Na prijedlog zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) Agana Bunića usvojene su i Izmjene zakona o novčanim podrškama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

- U skraćenoj proceduri smo izmijenili ono što je neophodno u ovom trenutku, a to su određeni poticaji koji nisu bili predmet sadašnjeg zakona. Uveli smo ruralni razvoj, mlade poljoprivrednike, sufinanciranje nabavke steonih junica i određenu drugu proizvodnju koja nije bila tretirana Zakonom - rekao je zastupnik Bunić.

Po prijedlogu zastupnika NES-a Emira Dautovića usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona, kao i Deklaracija - Platforma za mir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.