Teža povreda dužnosti

Slučaj Nidžare Ahmetašević: Disciplinski postupak protiv policajaca može trajati i do 13 mjeseci

FOTO: Screenshot

Prvostepeni disciplinski postupak protiv dvojice policajca MUP-a Kantona Sarajevo, za koje je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a KS unutrašnjom istragom utvrdilo da postoje osnovi sumnje da su prilikom hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević počinili težu povredu službene dužnosti, mora biti okončan u roku od 13 mjeseci od dana kada je povreda prijavljena organizacionoj jedinici nadležnoj za unutrašnju kontrolu.

VEZANI TEKST - MUP KS se oglasio o postupanju policajaca prilikom hapšenja Nidžare Ahmetašević

Tako nalaže Pravilnik o disciplinskom postupku i odgovornosti policijskih službenika u Upravi policije MUP-a KS. Za teže povrede službene dužnosti mogu se izreći disciplinske sankcije u vidu novčane kazne, obustave unapređenja u viši čin ili prestanka radnog odnosa.

Prema riječima Mirze Hadžiabdića, glasnogovornika MUP-a KS, protiv policajaca je već pokrenut disciplinski postupak.

- Izvještaj o provedenoj istrazi dostavljen je disciplinskom tužiocu radi pokretanja postupka pred disciplinskom komisijom i utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika, te to još traje – istakao je Hadžiabdić.

Ovaj slučaj podigao je veliku buru u javnosti, nakon što je Ahmetašević u martu ove godine privedena jer je narušila javni red i mir, a zatim prema zvaničnim informacijama iz policije, nastavila sa činjenjem prekršaja, ignorišući upozorenje policajaca.

Njoj je zbog toga uručen prekršajni nalog od 501 KM, za koji je tražila sudsko odlučivanje. Kada su u pitanju policajci koji su priveli Ahmetašević, oni nisu suspendovani jer za to nema zakonskog osnova.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga