open-navfaktor-logo
search
Novi duhanski proizvod
Snus kao zabrinjavajući trend među djecom u BiH: Vijeće roditelja traži pojačanu kontrolu oko škola
Snus je vrsta oralnog duhanskog proizvoda koji se konzumira u širokom rasponu zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Raste popularnost snusa među djecom u BiH, što je zabrinjavajuće zbog njegovih potencijalnih štetnih učinaka na zdravlje.
18.01.2023. u 14:21
get url
text

Snus se sastoji od praha od duhana koji se stavlja pod jezik ili između gornje usne i desni. Ovaj proizvod se često prodaje u malim kutijma i dostupan je na gotovo svakoj trafici u BiH.

Pomoćnik direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić-Čatak kaže da se, prema studijama, konzumacija snus proizvoda dovodi u vezu sa rizikom za nekoliko vrsta karcinoma (pankreasa, usne šupljine, debelog crijeva, pluća), a upotreba snusa može povećati rizik od srčanog udara sa smrtnim ishodom.

- Visoki nivoi nikotina smanjuju efikasnost insulina u tijelu pa je pušačima sa dijabetesom potrebno više insulina da bi regulisali nivo šećera u krvi. Zbog toga pušači imaju 30 do 40 posto veće šanse da razviju dijabetes tipa 2, i ne samo to, već se prelaskom na upotrebu snusa, taj rizik ne smanjuje niti se poboljšava sposobnost kontrolisanja šećera u krvi - kazala je.

Osim raka usta, snus može izazvati probleme kao što su bolesti desni, gubitak zuba i lezije oralne sluzokože. Pušenje tokom trudnoće je štetno i za majku i za bebu, a studije su pokazale da izlaganje snusu povećava rizik od mrtvorođenosti, neonatalne apneje, prijevremenog porođaja i rascjepa usne i nepca.

Djeca koja konzumiraju snus su posebno ugrožena jer njihovi organizmi još nisu razvili sve mehanizme za suočavanje sa štetnim učincima duhana. Osim toga, konzumiranje snusa u ranoj dobi može dovesti do ovisnosti o duhanu, što je teže liječiti u kasnijim godinama života.

Bh. javnost, naročito u Kanton Sarajevo je alarmirala roditelje na ovaj problem nakon što je par učenika koji su konzumirali snus kolabiralo te imalo dugotrajna povraćanja. S obzirom na to da je riječ o tinejdžerima te da se uzrok pogoršanja njihovog zdravlja ne može ustanoviti nikako drugačije izuzev ako sami ne priznaju konzumaciju novog duhanskog proizvoda, u ovakvim situacijama glavnu ulogu ima odnos roditelja i djece. 

Potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS Elma Dizdarević kaže da se Upravni odbor kantonalnog Vijeća roditelja, nakon ovih informacija, odlučio obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova sa zahtjevom za pojačanu kontrolu oko škola.

- Između ostalog, poslali smo zahtjev i kantonalnom inspektoratu, odnosno inspektoratu za tržište, da se izvrši kontrola koliko je taj proizvod dostupan djeci, posebno u blizini škola. Taj duhanskih proizvod zabranio je EU, njegovu upotrebu, odnosno distribuciju i prodaju tih proizvoda. Zašto bi onda BiH bila mjesto gdje je taj proizvod dostupan? Kad sakupimo sve informacije, sa adresa kojima smo pisali, zatražit ćemo podršku i Ministarstva za odgoj i obrazovanje da pojačamo kontrolu unutar škola. Mi kao roditelji, osim ove inicijative i saznanja o kakvoj se vrsti proizvoda radi, naravno učinit ćemo sve što je u našoj moći - istaknula je.

Poslali smo upit Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS, kao i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS o tome šta su ili šta namjeravaju poduzeti kako bi se djeci onemogućila kupovina duhanskih proizvoda, pa i snusa, međutim odgovor nismo dobili do momenta objavljivanja teksta. 

Dizdarević naglašava da je inicijativa krenula od roditelja sa područja Općine Novi Grad, čija djeca pohađaju osnovnu školu na području te općine.

- Inicijativa je krenula iz Koordinacije Novi Grad, od roditelja čija djeca pohađaju osnovnu školu na području te općine gdje je veliki broj učenika. Roditelji su primijetili promjene kod djece, a i sudionici nastavnog procesa primijetili su isto. Iz razgovora sa roditeljima i nastavnim osobljem saznali smo da je kod te djece primjetan iznenadni gubitak svjesti, odnosno nagon na povraćanje - naglasila je.

S obzirom na sve navedeno, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječio daljnji rast popularnosti snusa među djecom u BiH. To bi moglo uključivati ​​strogu regulativu o prodaji snusa, kao i edukativne kampanje koje bi informirale djecu o štetnim učincima konzumiranja ovog proizvoda. 

Kako kaže prof. Ramić-Čatak, kontrola kupovine duhanskih proizvoda predstavlja ingerenciju inspekcijskih službi na nivou Federacije BiH i kantona, dok programi edukacije djece su ingerencija školskih ustanova i ministarstava obrazovanja na nivou Federacije BiH i kantona, u suradnji sa zavodima za javno zdravstvo.

- Uloga zavoda za javno zdravstvo je intenziviranje aktivnosti edukativno-informativnog tipa i sadržana je u Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH po kojima su zavodi za javno zdravstvo dobili mogućnost jačeg djelovanja u prevenciji, edukaciji i informisanju javnosti o štetnosti pušenja, kroz članove Zakona čiji je početak primjene godinu dana od stupanja na snagu tj. od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH (od 20.5.2022. godine) - naglasila je prof. Ramić-Čatak.

Dakle, pored regulative i edukativnih kampanja, važno je i da se roditelji i drugi odgovorni odrasli okrenu prema ovom problemu i pokušaju razumjeti razloge zašto se djeca okreću snusu. To može uključivati ​​razgovore o stresu, tjeskobi i društvenim pritiscima koji mogu dovesti do konzumiranja duhana, kao i pružanje podrške i pomoći u prevladavanju ovih problema. Također, to bi moglo uključivati ​​edukativne programe u školama i drugim mjestima gdje se okupljaju djeca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.