open-navfaktor-logo
search
Kreće istraga policije
Sramotno ponašanje: Bacaju smeće oko svojih radnji na Baščaršiji
Općina Stari Grad Sarajevo upozorava privrednike na Baščaršiji da se više neće tolerisati njihovo razbacivanje smeća. U neposrednoj blizini parka u ulici Ćurčiluk mali bb ostavljaju se velike količine otpada na saobraćajnicu u ulici Zelenih beretki, što je zabilježeno sinoć, ali i u prethodnim danima.
29.07.2022. u 12:34
get url
text
Baščaršija

Prema Zakonu o komunalnoj čistoći svi vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora ili prostora za druge namjene dužni su otpad iznositi u tačno određenim vremenskim terminima utvrđenim programom odvoza otpada. Program odvoza otpada utvrđuje KJKP Rad, gdje nam je potvrđeno da ova lokacija ni u kom slučaju nije predviđena za odlaganje otpada, te da se radi o nemaru i samovolji pojedinaca, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

{$galerijaFotografija}

KJKP Rad je potvrdio da ovo komunalno preduzeće ima obavezu odvoza otpada koji privredni subjekti na Baščaršiji (na dijelu između tramvajskih šina) trebaju ostavljati ispred svojih objekata, isključivo u terminu od 22-02 sati svakodnevno, te da se pridržavaju utvrđenog programa, ali da su prinuđeni svake noći, a često i ujutro odvoziti otpad sa nedozvoljene lokacije zbog nepridržavanja privrednih subjekata.

Nepropisno odlaganje otpada na ovoj lokaciji intenzivirano je u vrijeme kada Općina Stari Grad Sarajevo radi na uređenju parka u ulici Ćurčiluk mali bb i ulaže napore, ali i novac da se ovaj park dovede u zadovoljavajuće stanje i služi svojoj svrsi. Imajući u vidu da su na lokaciji postavljene i dvije velike kante za otpad koje gotovo da se i ne koriste, s pravom se pitamo da li se ovdje radi o slučajnosti, nemaru i nekulturi ili o svjesnoj opstrukciji projekata koje realizuje ova lokalna samouprava.

Obavještavamo privredne subjekte da je Općina Stari Grad Sarajevo već poduzela zakonom predviđene mjere i ovaj slučaj prijavila policiji koja će utvrditi ko su počinioci. Ukoliko dođe do ponavljanja ovog prestupa, Općina Stari Grad Sarajevo će javno objaviti imena i nazive privrednih subjekata koji nepropisno odlažu otpad, a svaki sljedeći prekršaj sankcionisat će nadležna inspekcija.

Skreće se pažnja svim fizičkim i pravnim licima u Starom Gradu da vode računa o javnoj higijeni ulica u kojima žive ili djeluju i pridržavaju se zakonskih propisa. Općina Stari Grad je aktivno uključena u ovo pitanje, posebno u toku ljetne turističke sezone, te uposlenici Službe za komunalne poslove i investicije i Sektora za tehničke poslove učestvuju u održavanju javnih zelenih površina, a sa nadležnim KJKP Rad koordinira se redovno noćno pranje ulica kako bi bile u zadovoljavajućem stanju. Od građana se očekuje odgovorno ponašanje jer čiste i uredne ulice Općine Stari Grad Sarajevo su u interesu svih nas, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

Baščaršija, smeće, 29.07.2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.