open-navfaktor-logo
search
Eskalacija krize
Šta donosi proljeće: Steže li se migrantska omča oko BiH, Radončić ne isključuje i izvođenje vojske na granicu
Stotine hiljada migranata, neke procjene kažu da bi se uskoro moglo raditi i milionima, žele se uputiti u za njih obećani svijet, zapadnu Evropu, a taj put uglavnom vodi preko Bosne i Hercegovine.
04.03.2020. u 13:18
get url
text

Prognoze da bi u 2020. godini moglo doći do eskalacije migrantske krize nisu crna slutnja već objektivan pogled na stanje na jugoistoku Evrope.

Upravo bi se oko BiH mogla početi stezati migrantska omča. Zvanični Zagreb je najavio da će u namjeri da spriječi ulazak migranata na teritoriju Hrvatske, a nakon najave Turske da će otvoeriti granice izbjeglicama, poslati vojsku na granicu s BiH i tako uraditi onaj dio zadatka koji ne učini Grčka – spriječiti ulazak migranata na teritorij Evropske unije.

Zbog svega toga u četvrtak će u Sarajevu biti održana vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, ministri će razmatrati Informaciju o migrantskoj krizi. Međutim, veliko je pitanje šta država sama može uraditi kada je u pitanju migrantska i to iz dva razloga.

Bosna i Herecgovina nema finansijske mogućnosti, smještajne kapacitete pa i ljudski resurs kako bi odgovorila ovoj situaciji. Prema riječima ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, država je u uhvaćena na "spavanju".

- Problem nismo zatekli na nuli, već na minus 100. Vijeće ministara je prespavalo četiri godine i sada radimo po principu da se spasi što se može spasiti. Predviđeno je da dobijemo novac za najmanje 300 novih policajaca za Graničnu policiju.

Međutim, problem je što smo izgubili na vremenu, a ono se ne može vratiti. Svaki scenario je moguć. BiH nije spremna da dnevno primi po 10.000 migranata. Znate i sami da se teško nosimo sa cifrom od nekoliko hiljada koji su stalno tu– poručio je Radončić.

Ministar sigurnosti se osvrnuo i na mogućnost angažiranja Oružanih snaga.

- Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju svoje vojske, ne vidim niti jednog ozbiljnog razloga da to ne uradi i BiH. Mi resurse Oružanih snaga BiH možemo da koristimo u logistici kada su u pitanju šatori, cisterne s vodom, poljski WC-i i da bi se napravila određena naselja, ali je ključ da zaista ja očekujem da bi u takvom veoma lošem scenariju po BiH Predsjedništvo BiH imalo jedinstvo da treba izvesti Oružane snage BiH - istakao je Radončić.

 

Istovremeno, zbog unutrašnjih komplikovanih odnosa nemoguće je da Oružane snage budu na svojevrsnoj ispomoći Graničnoj policiji. Pa ni kad je u pitanju situacija koja lako može poprimiti elemente vanredne.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još se prošle godine protivio prijedlogu da se na istočnoj granici zemlje, prema Srbiji, rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH i Frontexa.

- Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Smatram da je to štetno za Bosnu i Hercegovinu, da imamo još čvršću granicu prema Hrvatskoj, a da iz EU-a u suštini preko Bugarske, preko Rumunije, preko Grčke, migranti dolaze u BiH. Oni ne žele da zaštite granice izlazne iz Bugarske i Grčke, ali bi hermetički zatvorili prema Hrvatskoj - rekao je Dodik.

Tako je bilo i krajem prošlog mjeseca. Dodik time na određen način obavlja posao za Beograd, u Srbiji se neće povećavati broj migranata nego će oni kroz poroznu granicu lako dolaziti u BiH. Istovremeno, iz bh. entiteta Republika Srpska nebrojeno su puta ponovili kako oni neće otvoriti niti jedan prihvatni centar za izbjeglice.

To i sami migranti znaju pa za svoje privremeno utočište biraju Federaciju BiH, i to određene dijelove, najprije Kanton Sarajevo, Unsko-sanski kanton i Tuzlanski kanton.

A šta radi Evropska unija? Teško da možemo imati neke konkretne pomoći od nje. Sada je u fokusu stanje u Grčkoj, obećali su joj pomoć od 700 miliona eura, te pokušaj novih pregovora s Turskom, na čijoj se teritoriji nalazi blizu četiri miliona izbjeglica i ekonomskih migranata.

U Grčkoj već je na sceni eskalacija, puca se po migrantima. Možda je i to dio strategije, i to onog njenog brutalnog dijela, kako bi se migrantima "zgadila" pomisao na odlazak u Evropsku uniju.

Slobodan Ujić, direktora Službe za poslove sa strancima, nedavno je za Faktor izjavio da će ovo biti teža i izazovnija godina u odnosu na prethodne dvije.

- Prema našim operativnim podacima, Grčka je puna i tamo je mnogo više migranata nego što je bilo prošlih godina, a prema nekim informacijama i više od 100.000. Očekujemo sigurno izazovniju godinu i veći priliv migranata nego što su bile prethodne dvije.

BiH nema uvjete da primi migrante ni na jedan dan. Ukoliko ih dnevno bude ulazilo 10.000, kako to procjenjuju iz Međunarodne organizacije za migracije, BiH može biti samo koridor za njihov odlazak dalje - kazao je Ujić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.