Azerbejdžanski gas

Šta je Jadransko-jonski plinovod i koji je rok za njegovu izgradnju?

FOTO: Ilustracija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se u četvrtak s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim. Predsjednik Azerbejdžana Aliyev naglasio je da je Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa, nakon što bude završena izgradnja Jadransko-jonskog plinovoda.

Riječ je o plinovodu koji bi Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju trebao spojiti na Transjadranski plinovod, koji plin iz Azerbejdžana doprema preko Turske i Grčke u Italiju. Prvi sporazumi o gradnji Jonsko-jadranskog plinovoda potpisani su još 2013. godine.

VEZANI TEKST - Džaferović s Aliyevim: Azerbejdžan spreman osigurati gas za BiH
 

Dužina ovog plinovoda je 511 kilometara.

- Postoji već duži niz godina ideja o izgradnji južne interkonekcije s kojom bi se Bosna i Hercegovina snabdijevala plinom iz Azerbejdžana. Ovaj projekat je tek u fazi izgradnje, a investicija je oko 185 miliona KM - kaže za Faktor stručnjak u oblasti energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora Nihad Harbaš.

Ističe da bi na taj način imali drugi izvor snabdijevanja, te ne bi ovisili potpuno o ruskom gasu kao što je to trenutno slučaj.

- Ono što Bosna i Hercegovina nema jesu gasne elektrane koje proizvode struju. Bilo kakve najave o jeftinijem gasu ne mogu dati garanciju. Ovaj projekat je najavljen prošle godine. Rok izgradnje je pet godina, ali se još nije počelo sa konkretnim radovima - kaže Harbaš.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga