open-navfaktor-logo
search
Nova dužnost zove
Šta je uradio, a šta nije tokom mandata: Po čemu će građani KS pamtiti premijera Fortu
Dojučerašnji premijer Kantona Sarajevo Edin Forto preuzeo je dužnost ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, pa samim tim završio svoj premijerski mandat. Njega će privremeno zamijeniti Darja Softić-Kadenić, ministrica pravde KS.
26.01.2023. u 18:51
get url
text

Novi ministar prometa i komunikacija BiH Kanton Sarajevo je ostavio u rukama svoje stranačke kolegice Darje Softić-Kadenić koja će narednih 30 dana upravljati Kantonom.

Forto je prvi put za premijera imenovan u decembru 2018. godine. Početkom 2020. godine Fortinoj vladi izglasano je nepovjerenje, a početkom januara 2021. Forto je ponovo imenovan za premijera KS.

Tramvajska pruga, porodilje, registar zaposlenih, natalitet...

Za vrijeme Fortinog mandata započeta je rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu, uvedene su naknade za porodilje, kao i registar zaposlenih i imenovanih u javne institucije u KS. 

- Kao premijer bio sam dio tima zaslužnog što će Sarajevo dobiti gradski saobraćaj kakav imaju druge evropske metropole, što će prvi put tramvajem grad biti uvezan s Hrasnicom, a ponovo, nakon rata, trolejbusom s Vogošćom - napisao je Forto u "oproštajnom pismu", koje je objavio na Facebooku. 

Tvrdi i da je došlo do povećanja nataliteta u KS.

- Posebnu radost stvara mi činjenica da na isteku mog mandata dolaze vijesti o povećanju nataliteta u Kantonu Sarajevo što se, između ostalog, dovodi u vezu s naknadom porodiljama koja iznosi više od 12.000 KM do bebinog prvog rođendana. Sva djeca imaju uvjete da pohađaju predškolski odgoj, što je najvažnije za njihovu pravilnu socijalizaciju, a mladi dobijaju nikad veće subvencije za kupovinu prvog stana - dodao je. 

Dalje, Forto u svom "oproštajnom pismu" posebno ističe borbu protiv korupcije.

- Ono što posebno moram naglasiti je borba protiv korupcije u kojoj Kanton Sarajevo prednjači u odnosu na druge nivoe vlasti i dijelove države zahvaljujući zakonima koje smo usvojili i tijelima koja smo formirali u periodu dok sam bio premijer. Isto zadovoljstvo iskazujem i kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava, što je vrijednost koju sam osjećao i za koju sam se zalagao kao premijer KS - istakao je premijer.

No Fortin mandat ima i drugu stranu medalje. Politički rivali mu spočitavaju, između ostalog, zaduženja, proteste, kredite, "skrivene firme", poticaje koji su išli u džepove njegovog oca.

Brojni protesti

Za vrijeme Fortine vladavine protestvovali su studenti, prosvjetni radnici, sindikati... Premijer ih je ponekad ignorisao, a ponekad je znao i etiketirati kao "naručene" od svojih političkih oponenata.

Zaduženja

Kada je Forto prvi put preuzeo mandat, dug Kantona Sarajevo iznosio je 191,23 miliona KM.

Nema zvaničnih podataka koliko je danas Kanton Sarajevo dužan. Na kraju 2021. godine ukupan dug KS prema zvaničnim podacima iz Strategije upravljanja dugom KS iznosio je 351 milion KM.

Kanton Sarajevo je u 2022. godinu ušao sa 236.565.117 KM duga, a u toku je strano zaduživanje u iznosu od 150,59 miliona KM te zaduživanje kod domaćih komercijalnih banaka u iznosu 45.215.450 KM.

Skrivena firma

Nisu bili nerijetki ni "spektakularni" javni istupi bivšeg premijera. U jednoj televizijskoj emisiji rekao je da je neko, ni manje ni više, "sakrio firmu".

- Jednu firmu su sakrili. Sakrili su firmu. Kad je bila preregistracija preduzeća, nisu registrirali državno preduzeće koje je više od 60 posto bilo vlasništvo Kantona - rekao je Forto. Na pitanje voditeljice da kaže o kojoj se firmi radi jer je sve "pompezno najavio" i javnost očekuje potpunu informaciju, Forto je odbio govoriti o konkretnim imenima pitajući voditeljicu emisije: Koliko možete podnijeti informacija?!

Forto je tada najavio i konferenciju za medije gdje je planirao sve iznijeti u javnost. Prošlo je godinu i po, a Forto "skrivenu firmu" još nije našao niti je javnosti otkrio o čemu se radi. 

"Ima para kad se ne krade"

"Ima para kad se ne krade", izjavio je Forto u maju 2022. godine. Fortine tvrdnje mnogi su se sjetili nedavno kada je kazao da u budžetu Kantona Sarajevo nema mjesta za subvenciju plina i da taj novac ne postoji. U budžetu KS nije bilo novca ni za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u javnom sektoru u KS, kao ni za traženo povećanje plaća za prosvjetne radnike. Nedostatak novca Forto je često pravdao naknadnom za porodilje, čime se ranije na sva usta hvalio.

Afera "Tata"

Vlada Kantona Sarajevo tokom prethodne godine dijelila je poticaje s ciljem saniranja posljedica nastalih zbog pandemije koronavirusa, a jedna od firmi koja je dobila poticaj u vlasništvu je Izeta Forte, oca premijera Kantona Sarajevo Edina Forte. Firma Energogas d.o.o. koja je u vlasništvu premijerovog oca, dobila je u jednom navratu 6.690 KM, a u drugom 13.398 KM, što je ukupno 20.088 KM. Da je njegov otac dobio budžetski novac, potvrdio je i sam Forto, koji u tome nije vidio ništa sporno tvrdeći da je "sve po zakonu".

Vakcinisanje Pfizerom u kabinetima

Dok su mnogobrojni građani satima u redu čekali na vakcinaciju protiv koronavirusa u sarajevskoj Zetri, premijer i ministri Vlade KS odlučili su se vakcinisati u svojim kabinetima. Da stvar bude gora, premijer je na jednoj od konferencija za medije rekao da ne smatra bahatim takav potez, dok je ministrica osnovnog obrazovanja Naida Hota-Muminović na pitanje novinarke da li je moralno to što su vladini funkcioneri uradili, odgovorila da je moral "fluidna kategorija".

Članovi Vlade KS primili su vakcinu Pfizer koja je tada među građanima bila najtraženija, ali većini građana ona nije bila dostupna.

Tajni ugovori

Često se Forto stavljao i u ulogu branioca Adnana Štete, ministra saobraćaja KS, kada je novinare zanimao tajni ugovor koji je Vlada KS potpisala za rekonstrukciju tramvajskih šina.

Ministarstvo saobraćaja označilo je tajnim više od 40 miliona maraka vrijedan ugovor za rekonstrukciju tramvajskih šina u Sarajevu s kineskom kompanijom povezanom s nizom nesreća u ranijim projektima koje su dovele do povrede ili pogibije radnika, a to je pokazalo istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine. Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta rekao je da ugovor nije tajan, ali da jedan dio tog ugovora nije za javnost. Ugovor do danas nikada nije prikazan u javnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.