open-navfaktor-logo
search
Plan za zbrinjavanje
Svake školske godine stotine nastavnika u Federaciji BiH strahuje hoće li ostati bez posla
Školske klupe širom Bosne i Hercegovine svake godine su praznije, jer se sve manje upisuje učenika u osnovne i srednje škole. Zbog toga sve je više nastavnika na listama tehnološkog viška i ne znaju hoće li nastaviti raditi u narednoj školskoj godini.
02.09.2022. u 20:24
get url
text

U razgovorima koje smo obavili sa predsjednicima sindikata srednjeg obrazovanja u Federaciji BiH, ističu da sve teže pronalaze rješenja kako da ostanu na poslu nastavnici koji nemaju punu normu, a neki ostaju bez posla jer jednostavno nema učenika.

Predsjednica sindikata, Mirzama Džemidžić iz Bosansko-podrinjskog kantona kazala nam je da je ove godine bilo oko 30 nastavnika kojima se moralo pomoći da ostanu na poslu.

- Nastavnici koji nisu umali pune norme raspoređeni su i u druge škole i imat će punu plaću. Sreća pa u ovoj školskoj godini imamo blago povećanje broja učenika u srednjim školama – ističe Mirzama Džemidžić.

Elbira Bešić, predsjednica Sindikata Tuzlaanskog kantona, kratko nam je kazala da je u ovom kantonu zbrinuto 69 nastavnika koji nisu imali punu normu i oni predaju u nekoliko škola, kako bi zaradili punu plaću.

I u Zeničko-dobojskom kantonu tehnološkim viškom bilo je proglašeno 97 nastavnog osoblja, okrio nam je Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja ZDK i dodao:

- Svi nastavnici su zbrinuti i ove školske godine, a ne znamo hoćemo li to moći učiniti iduće školske godine. U ZDK roditelji sve češće ispisuju djecu iz škole i odlaze u inostranstvo što je zabrinjavajuće, jer ostajemo bez djece koji su u BiH već završili nekoliko razreda.

U Srednjobosanskom kantonu prema zvaničnim podacima 319 nastavnika nema punu normu časova.

- Više od 45 posto nastavnog osoblja u SBK radi na određeno vrijeme ili nema punu normu. Od 2018. godine u našem kantonu je manje 11 hiljada učenika, a u međuvremenu se povećao broj nastavnika. Pisao sam premijeru SBK i tražio da se prime nastavnici koji rade na određeno vrijeme ili sa pola norme i još nisam dobio odgovor – kaže Abdulah Serezlija, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja SBK.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja USK, više je od 200 prosvjetnih radnika koji su tehnološki višak.

- Veliki je problem kako svima osigurati potreban broj nastavnih sati, pa postoje primjeri da neki nastavnici istovremeno predaju u više škola. Razlog je teško stanje u obrazovanju te sve manje učenika u školama, zbog čega je veliki broj prosvjetnih radnika na listama tehnološkog viška. Najveći broj naših kolega, posebno onih u mlađoj životnoj dobi, odlazi u inostranstvo za boljom egzistencijom. Najviše ih ne pronalazi posao u struci, već rade ono što ih zapadne – izjavio je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjoškolskog obrazovanja USK.

U Kantonu Sarajevo je oko 300 nastavnika kojima je riješen problem nedostatka norme časova.

- Od 2003. godine Sindikat srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo napravio je plan kako zbrinuti nastavničko osoblje koje nema punu normu ili rade na određeno vrijeme. Sindikat strogovo vodi računa kako se ispunjava taj plan i nedozvoljavamo raspisivanje novih konkursa dok se ne riješi status nastavnika koji već rade na određeno vrijeme ili nemaju dovoljan fond časova. Naša je sreća da se stalno doseljavaju ljudi u Sarajevo, pa imamo dovoljno učenika u školama i onda posao za nastavnike. Nama je problem što ne možemo zaposliti nastavnike njemačkog jezika, matematike, fizike i informatike. Oni ne žele da rade u školi za 1.200 maraka mjesečno, već rade kao informatičari – kaže Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata obrazovanja KS.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja Hecegovačko-neretvanskog kantona, kaže da se Vlada HNK ne osvrće na probleme zbrinjavanja viška nastavnog osoblja u srednjim školama.

- Čekamo već pet godina da se usvoji Pravilnik o zbrinjavanju viška nastavnog osoblja i jedini smo u Federaciji BiH koji nemaju taj pravilnik. Uz to Vlada HNK odobrila je Pravilnik o zbrinjavanju viška radnika u osnovnim školama u ovom kantonu, a nama ne dozvoljavaju. Međutim, sreća je naša da imamo pet – šest nastavnika koji nemaju punu normu, ali ćemo naći način da ostanu raditi i rasporedit ćemo ih po drugim školama – kazala je Edina Čomić.

U Posavskom kantonu svi nastavnici su zbrinuti.

- Nekoliko nastavnika koji nemaju punu normu časova rasporedimo u druge škole i tako svi zarade punu plaću – rekao nam je Stjepo Pejić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Posavskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.