open-navfaktor-logo
search
Samit
Tegeltija u Beogradu: BiH treba da se pridruži Otvorenom Balkanu
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija istakao je danas da je potrebno da se Bosna i Hercegovina pridruži Otvorenom Balkanu jer je to potrebno poslovnoj zajednici.
02.09.2022. u 11:34
get url
text

{$galerijaFotografija}

- U Ohridu prije tri mjeseca sam rekao da se nadam da je to posljednji put da ja govorim kao gost, ali eto opet sam gost. Ili se samiti Otvorenog Balkana održavaju često ili su blokade u BiH još prejake kada je u pitanju ovaj proces - rekao je Tegeltija i dodao da su u BiH blokade ponekad veoma, veoma jake.

Kazao je da su poslovnoj zajednici potrebne one slobode koje ima poslovna zajednica u Evropskoj uniji. Tegeltija je poručio da je na samit u Beogradu došao u ime poslovne zajednice i građana kojima Otvoreni Balkan može donijeti samo dobro.

- Danas taj proces blokiraju samo dva čovjeka, ali i to će proći, izbori svakako dolaze - istakao je Tegeltija.

Ocijenio je da zemlje Otvorenog Balkana traže rješenja za sebe i svoje države, ali i za region.

VEZANI TEKST - Tegeltija, bez saglasnosti Predsjedništva, ide u Beograd na Samit "Otvoreni Balkan"

Tegeltija je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije Ediju Rami i Dimitru Kovačevskom što drže otvorena vrata za BiH i Crnu Goru.

- Ne postavljate političke uvjete, nemate želje da nam mijenjate Ustav kao neki i imate želju da BiH bude dio Otvorenog Balkana - rekao je Tegeltija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da inicijativa Otvoreni Balkan treba da pomogne da region govori jednim glasom kada je riječ o ključnim pitanjima za sve zemlje regiona i region u cjelini.

Kako je rekao na Samitu lidera Otvorenog Balkana, danas će biti potpisani sporazumi koji će omogućiti da se zabrana izvoza strateških prehrambenih proizvoda u jednoj zemlji Otvorenog Balkana neće odnositi na druge dvije.

Dodao je i da će biti usvojen operativni plan u oblasti civilne zaštite i osnovan zajednički koprodukcioni fond Otvorenog Balkana za kinematografiju i audiovizuelne aktivnosti.

- Izdavanje prvih radnih dozvola bit će prekretnica koja će usmjeriti razvoj privrede u naše tri zemlje - poručio je Vučić.

U Beogradu se danas održava Samit lidera Otvoreni Balkan kojem osim članica inicijative Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, prisustvuju i predstavnici Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađarske.

AA-20220902-28792230-28792226-SAMIT_LIDERA_INICIJATIVE_OTVORENI_BALKAN.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.