open-navfaktor-logo
search
Otišao si, obratio se nisi
Tegeltijine putešestvije po New Yorku: Ja kao Srbin iz RS-a...
Iako je najavio da će pronaći način da se obrati na jučerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i "Srbin iz Republike Srpske", kako sam naglašava, Zoran Tegeltija, nakon šetnje oko hotela u New Yorku, jedini način koji je pronašao za obraćanje jeste slanje pisma ambasadorima stalnih članica Vijeća sigurnosti. I to nakon zavšene sjednice.
12.05.2022. u 13:21
get url
text

Naime, Tegeltija boravi u New York gdje je, između ostalog, bilo najavljeno njegovo obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) koja se održala jučer, a na kojoj je bila riječ o situaciju u BiH. Telgetijino obraćanje potvrdio je njegov kabinet.

No, ubrzo je stigla potvrda kako će se Vijeću sigurnosti UN-a u ime Bosne i Hercegovine zapravo obratiti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

VEZANI TEKST - Hoće li se Tegeltija obratiti Vijeću sigurnosti UN-a: Rusi će možda "gurati", ali im treba još osam ruku

 

Zatim je uslijedila tvrdnja iz Kabineta Zorana Tegltije kako on, "uprkos silnim opstrukcijama koje dolaze od Ministarstva vanjskih poslova i Stalne misije BiH pri UN-u", naći način da predstavi "stvarno stanje i probleme sa kojima se suočava BiH, kao predsjedavajući Vijeća ministara".

Također, Kabinet je istkao da se od ambasadora pri UN-u, kao i stalnih članica očekuje da reaguju na ove, prema njihovim riječima, "jasne i vidljive opstrukcije koje dolaze od bošnjačke strane u BiH, MVP-a i Stalne misije BiH pri UN-u".

Mogućnost da se Tegeltija obrati i prezentira izvještaj iz RS-a je postojala. Da bi se to dogodilo Rusi su mogli Tegeltiju najaviti kao čovjeka koji će iznijeti neki stav. Međutim, za to bi im bilo potrebno devet glasova. Na Telgetijinu žalost, kao i njegovog šefa Milorada Dodika, ni Rusija, ali ni bilo koja druga članica ovo pitanje nisu pokrenule, a Tegletija tokom trajanja sjednice nije sjedio ni u sali. On je, prema navodima, dopisnika Al Jazeere Ivice Puljića, za vrijeme trajanja sjednice šetao oko hotela.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.