open-navfaktor-logo
search
Penzioneri
Trakić: Očekujemo da nam se pomoć od po 100 KM Vlade FBiH isplati u augustu
Uredbom o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom Vlade Federacije BiH predviđeno je i po 100 KM za penzionere u Federaciji BiH. Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona, kaže kako će im ova pomoć dobro doći, te da je očekuju sa julskim penzijama. 
06.07.2022. u 18:57
get url
text
Penzioneri pred bankom

- Mada još nisu izneseni detalji, očekujemo da će nam jednokratna novčana pomoć od po 100 KM biti isplaćena u augustu sa julskim penzijama. Kao što je poznato, pomoć će dobiti svi penzioneri i oni koji imaju minimalniu penziju koja je sada 424 KM i oni sa najvišim penzijama koje iznose 2.174 KM. Pomoć neće dobiti penzioneri koji u trenutku isplate ne budu na adresi u BiH, koji borave u inostranstvu - govori nam Trakić.

Podsjeća kako se uz augustovske penzije u septembru očekuje povećanje samo minimalnih penzija za pet posto, a čime je Zastupnički dom Parlamenta FBiH obavezao Vladu FBiH.

- Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je sa ovom vladom mnogo uradio za penzionere. Mi smo sada sigurni da je isplata petog u mjesecu. Sjetite se kako je bilo prije, tada je podjela penzija znala trajati i do 25. u mjesecu. Bila je neredovna, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je bio u minusu - kaže Trakić.

VEZANI TEKST - Penzioneri s minimalnim penzijama u TK će dobiti po 100 KM, šta je sa penzionerima u KS, Forto šuti

Dodaje kako su na redu i kantoni da pomognu svaki svojim penzionerima.

- To će učiniti Tuzlanski kanton sa po 100 KM, postoje informacije da će i Srednjobosanski pomoći svoje penzinere, što se tiče Zeničko-dobojskog do sada se prave i gluhi i slijepi, pa ćemo vidjeti. Ja u Zenici imam više od 1.000 penzionera koji su radili u Željezari u firmi Minel koja je srbijanska, a koji imaju i po 42 godine radnog staža, a penzije su im do 290 KM. Pa to je tuga i žalost. Smatramo da svi kantoni trebaju pomoći penzionersku populaciju, svi oni imaju novca u budžetima za to - kazao je Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.