open-navfaktor-logo
search
Varnice u koaliciji
"Trojka" se međusobno časti: Ćudić udarila po SDP-u i NiP-u, Stevanović za Konakovićeve stavove kaže da nisu daleko od fašizma
Kako se Opći izbori u Bosni i Hercegovini bliže, tako i raste nervoza unutar stranaka, ali i koalicija. Događaji od prošlog vikenda u Sarajevu dodatno su podgrijali političku scenu, pa tako i odnose unutar vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo.
29.06.2022. u 23:31
get url
text

Iako iz sarajevske "Trojke" koju čine Naša stranka, SDP i Narod i pravda često vole naglasiti da su koalicioni odnosi idilični, javnost u posljednje vrijeme sve češće svjedoči razilaženju u stavovima među spomenutim strankama, pa i međusobnim žestokim kritikama.

S obzirom na to da je u toku kreiranje stranačkih listi za predstojeće Opće izbore, u posljednje vrijeme na društvenim mrežama aktualiziran je video jednog od gostovanja šefa NiP-a Elmedina Konakovića na Face TV-u u kojem kaže da se "suprostavlja tome da se od Hrvata u Domu naroda Federacije BiH uzme šest delegata". Pod Hrvatima, kako se može zaključici iz konteksta, Konaković zapravo podrazumijeva HDZ i stranke okupljene oko njih.

 

Kako je ovaj video ponovo postao aktuelan, svoj komentar na Konakovićeve izjave dao je dopredsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Dragan Stevanović (SDP) gdje je za Konakovića napisao da je "svjesno ili nesvjesno pobrkao lončiće".

- Niko u FBiH niti može niti je to u duhu Ustava oduzeti od Hrvata šest mjesta u Domu naroda Parlamenta FBiH. BiH je domovina bosanskih Hrvata i bez njih nema Bosne i Hercegovine za koju se borimo. Oduzet ćemo ih od HDZ-a i pokazati da u BiH ima dovoljno onih građana hrvatske nacionalnosti koji ne djele političke stavove HDZ-a i Bosnu i Hercegovinu kao državu vide kao istinsku multietničku državu svih njenih građana i naroda, a ne etnički podijeljenu. Ovo što Dino brani puno mi miriše na ekskluzivitet u političkom predstavljanju po principu jedan narod, jedna partija, jedan vođa, a to nije daleko od fašizma - napisao je Stevanović, te dodao:

- Građanima FBiH hrvatske nacionalnosti u Domu naroda pripada po Ustavu određen broj mjesta i niko im to pravo ne može uzeti. E sad ako u tom Domu od 17. mjesta šest ne budu Hrvati koji su članovi HDZ-a nego recimo SDP-a ili NS, to nije uzimanje prava Hrvatima nego je legitimna borba političkih subjekata za glasove bosanskih Hrvata. Možda nećemo uspjeti za ove izbore, ali sam siguran da se SDP nikada neće prestati boriti za glasove bosanskih Hrvata na političkom konceptu koji je posve različit od HDZ-ovog - zaključio je Stevanović.

Međutim, Dom naroda nije jedina tema oko koje se "Trojka" u posljednje vrijeme razišla.

Suprotne stavove imali su i tokom LGBTI protesta koji je održan ranije tokom vikenda u Sarajevu. 

U Našoj stranci su prije svega zamjerili SDP-ovcima jer se ove godine nisu pojavili na povorci, a NiP-ovcima su zamjerili na stavovima koje su iskazivali tokom povorke. 

Ministar privrede Kanton Sarajevo Adnan Delić svoj stav o povorci je objavio na zvaničnoj Facebook stranici Ministarstva, a Sabina Ćudić je to ocijenila kao "privatizaciju Ministarstva". 

Delićevo korištenje stranice Ministarstva u iskazivanje vlastitog stava osudio je i premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke Edin Forto. 

Komentarišući Konakovićev stav po pitanju povorke ponosa, Ćudić smatra da lider NiP-a ima za cilj "čuvanja biračkog tijela". 

- Mislim da je to loša procjena. Svaka stranka ima obavezu da emancipatorno reaguje prema svojim biračima. Sve veće su razlike između Naše stranke i NiP-a. Evo, npr. zbog zakona koji će se ticati mjesta okupljanja i protesta. Apsolutno sam protiv tog načina razmišljanja. Ne možete pomalo biti za EU. Mi imamo svoga premijera i toj Vladi bi odgovaralo da se ne može okupljati ispred njihove zgrade, ali bih umrla za pravo građana na okupljanje i protest i protiv moje vlade - kazala je Ćudić za N1.

VEZANI TEKST - Pogubljeni Forto, ko se sjeća SDP-a i Konaković koji prehrabro šuti: Ne znam, nisam gledao, nisam u toku...

Na pitanje kako komentariše šutnju SDP-a i to što vodeći političari ove stranke nisu bili na paradi, Ćudić odgovara:

- Žao mi je i boli me. Nama su jaki koalicioni partneri važni jer ne pretendujemo da sami vodimo BiH. Rekla bih nedostatak hrabrosti i zato tu imam više poštovanja za nacionaliste koji jasno kažu protiv čega su. Iako je to opasan presedan, ali je jasno iza čega stoje. Pokušaj sjedenja na dvije stolice nije izvodiv. Žao mi je zbog šutnje SDP-a - kazala je.

 

Da su u Našoj stranci zamjerili SDP-u zbog nepojavljivanja na LGBTI paradi pokazuje i to što kantonalna zastupnica Vildana Bešlija na društvenim mrežama jasno daje do znanja da joj se sviđaju kritike upućene tom koalicionom partneru. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.