open-navfaktor-logo
search
Reagiranje ministrice
Turković: Laž je da opstruiram projekte, Aerodrom Trebinje, ako je u skladu sa zakonom, nikad neće biti sporan
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković negirala je tvrdnje iznesene u pojedinim medijima kako ona opstruira bilo kakav projekat.
02.04.2022. u 14:10
get url
text

Nju je, naime, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić prozvao zbog, kako je naveo, "povlačenja pozitivnog mišljenja ministrice vanjskih poslova na memorandum o izgradnji aerodroma Trebinje".

- Ako ne može pomoći ne treba odmagati. Trebala bi pustiti ljude da rade svoj posao. Političari kao što je Turković trebaju nositi teret analiza o odlasku stanovništva - kazao je Ćurić za Glas Srpske.

Turković je navela da su ovakve tvrdnje apsolutno netačne i lažne.

- Naprotiv, svi projekti u interesu građana i države BiH, a koji se realiziraju u skladu sa zakonom imat će i imaju moju podršku gdje god da se na teritoriji BiH realiziraju. Oni koji misle da mogu zaobići zakone i procedure, državne institucije i njihove nadležnosti su ti koji usporavaju, blokiraju i opstruiraju projekte - navela je Turković u reagiranju.

Turković navodi da je "apsurdno da oni koji su mjesecima blokirali rad države i Vijeća ministara, stotine važnih odluka, budžet i još mnogo drugih, sada optužuju nekoga za, tobožnje, opstrukcije".

- S obzirom na to da se nastavljaju plasirati dezinformacije u vezi sa projektom aerodroma u Trebinju ponavljam tačnu informaciju koju je objavilo Vijeće ministara BiH: Vijeće ministara BiH je na 48. sjednici utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta "Izgradnja aerodroma Trebinje" između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije. Predloženim osnovama se utvrđuju osnovni pravci buduće saradnje, s ciljem realizacije projekta "Izgradnja Aerodroma Trebinje", uz poštivanje dobre međunarodne prakse i zakonodavstva dviju država. Ministarstvo komunikacija i prometa i Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH tehnički će doraditi Prijedlog osnova prije upućivanja Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa - navela je Turković.

Aerodrom u Trebinju, ili bilo koji drugi za koji postoji potreba, isplativost i osnova te podrška građana, nadležnih institucija i svih relevantnih faktora, ako je u skladu sa zakonom i svim pozitivnim propisima, nikada neće niti je bio sporan, zaključila je Turković u reagiranju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.