open-navfaktor-logo
search
Napad na ustavni poredak
Tužilaštvo BiH saslušava zvaničnike iz RS-a, kada će i Dodika, Cvijanović, Viškovića...
Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović jutros je, u svojstvu svjedoka, saslušan u Tužilaštvu BiH koje je pokrenulo istragu protiv zvaničnika iz Republike Srpske zbog napada na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. 
28.12.2021. u 13:15
get url
text

VEZANI TEKST - Nakon saslušanja u Tužilaštvu: Selak otkrio ko su osumnjičeni za napad na ustavni poredak BiH

Kasipović je rekao, nakon izlaska iz Tužilaštva BiH, da ga je tužilac pitao o posljednjim postupcima Vlade Republike Srpske i Narodne skupštine.

- Nije bilo pitanje da li ti postupci predstavljaju rušenje ustavnog poretka BiH - rekao je Kasipović, prenosi RTRS. 

Kasipović je rekao da je "svojim učešćem u aktivnostima o vraćanju nadležnosti Republike Srpske pokazao svoj stav". 

Ministar MUP-a RS Dragan Lukač rekao je da je danas u Tužilaštvu BiH dao izjavu u svojstvu svjedoka i da je tužioca interesovalo postupanje Vlade u toku pripreme sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti, kao i Vladin stav u pogledu odluka parlamenta i njihovog sprovođenja. 

- Pitanja su bila u vezi sa sjednicom Narodne skupštine i Vlade zbog prijenosa nadležnosti. Uglavnom je sve već poznato javnosti - rekao je Lukač Srni nakon jednosatnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH.

Radi se o predmetu Tužilaštva BiH koji je formiran nakon što je NSRS 10. decembra usvojio zaključke o zakonima kojima bi se trebale "vratiti nadležnosti" entitetu RS. Postupajući državni tužilac u ovom predmetu je Oleg Čavka.

U Tužilaštvu BiH izjave su do sada dali predsjednici SDS-a, DNS-a, PDP-a, SPS-a Mirko Šarović, Nenad Nešić, Branislav Borenović i Goran Selak. Svi su nakon davanja iskaza u Tužilaštvu novinarima kazali kako u zaključcima posebne sjednice NSRS-a o "vraćanju nadležnosti" sa nivoa BiH na RS "ne vide napad na ustavni poredak BiH".

VEZANI TEKST - SIPA u Vladi RS-a i NSRS-u, iz Tužilaštva se oglasili: Ne pretresamo nikog, izuzima se dokumentacija

Od prošle sedmice prema naredbi Suda BiH pripadnici SIPA-e izuzimali su dokumentaciju iz Narodne skupštine i Vlade RS-a, te iz prostorija stranaka koje učestvuju u vlasti u RS-u, Narodne partije Srpske (NPS) Darka Banjca i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića. 

Prema onome što su do sada objavili mediji osumnjičeni za napad na ustavni poredak BiH su predlagači Informacija i zaključaka koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske i svima su upućeni pozivi, to su: Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Radovan Višković, Igor Žunić, Nedeljko Čubrilović, Spomenka Stojanović, Petar Đokić, Dalibor Stević, Nenad Stevandić, Marinko Dragišić, Darko Banjac, Dika Cvjetinović i Dragan Čavić. Sve ostale Tužilaštvo BiH poziva u svojstvu svjedoka. 

Prije nekoliko dana Dodik je poručio da je istraga u predmetu "napad na ustavni poredak BiH", ujedno i "kraj BiH".

- Ovaj proces je kraj BiH. Ne zato što to hoće Milorad Dodik, nego zato što su zloupotrijebljene institucije do mjere da ne treba više da postoje. Mislio sam da bi bilo dobro božićne i novogodišnje praznike provesti u političkom zatišju... - kazao je Dodik.

Krivični zakon BiH za rušenje ustavnog poretka propisuje kazne od najmanje pet godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.