open-navfaktor-logo
search
Sarajevo i Goražde
Tužilaštvo BiH: Uhapšeni komandanti i pripadnici Višegradske brigade ARBiH
Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici SIPA-e, na području Sarajeva i Goražda, uhapsili su šest osumnjičenih osoba.
13.12.2022. u 09:55
get url
text

Tužilaštvo BiH saopćilo je da se radi o osumnjičenim osobama koje su pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče, u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece.

VEZANI TEKST - SIPA u Sarajevu i Goraždu uhapsila šest osoba osumnjičenih za ratni zločin

Tokom napada, izvršeno je paljenje i uništavanje kuća i imovine.

Žrtve su nakon zločina pronađene i identifikovane.

- Osumnjičeni se terete da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade Armije RBiH, učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom. U predmetu je izvršena opsežna istraga tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima - naveli su u saopćenju. 

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će iz SIPA-e biti dovedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti oduku o daljim aktivnostima u predmetu, naveli su iz Tužilaštva.

Istragu o ovim događajima vodilo je Okružno javno tužilaštvo u Trebinju do 2012. godine, kada je predmet prebačen na državno Tužilaštvo.

Iz trebinjskog Tužilaštva ranije je rečeno da se predmet u tom tužilaštvu vodio protiv ukupno 60 osoba, od toga se protiv 26 vodila istraga, dok su 34 osobe bile obuhvaćena prijavom.

Sud BiH je, na osnovu Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, u junu 2011. godine zatražio od trebinjskog Ttužilaštva da mu se dostavi kompletan spis na ocjenu složenosti samog predmeta, da bi u februaru 2012. doneseno rješenje po kome se predmet, s obzirom na složenost, dostavlja Tužilaštvu BiH na dalje postupanje i sprovođenje istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.