open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U galeriji Općine Novi Grad otvorena izložba "Kundurdžijski-obućarski zanat"
U galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložbena postavka "Kundurdžijski-obućarski zanat" autora mr. Moamera Šehovića, muzejskog kustosa u organzaciji JU Muzej Sarajevo i Općine Novi Grad.
12.11.2022. u 22:03
get url
text
Općina Novi Grad

Poznato je da su u prvim decenijama od osnivanja Grada Sarajeva prisutni brojni zanati kao nosioci privredne aktivnosti, a među njima su bili i oni koji su se bavili proizvodnjom obuće. Proizvodnja obuće bila je prvenstveno rezervirana za zanatlije iz čizmedžijskog esnafa, a to su: čizmedžije, papudžije, mestvedžije, firaldžije, terlukčije kao i jednim dijelom na zanatlije iz saračkog esnafa (nalundžije i opančari).

Ne tako davno izučavanje ovog zanata se vršilo u samim radionicama gdje je učenik (šegrt) radio kod majstora dok ne bi potpuno savladao zanat. Danas se školovanje za smjer obućara odvija u srednjim stručnim školama. Prema podjeli rada obućari se dijele na: obućare i ortopedske obućare, herihtere – zanatlije koje rade gornji dio obuće, bedniste – zanatlije koje rade donji dio obuće, industrijske obućare i samostalne zanatlije.

Moamer Šehović, kustos Muzeja Sarajevo kazao je da obućari u svom radu koriste različite vrste prirodnog i vještačkog materijala kao što su koža, krzno, tekstil, svila, drvo, guma, plastika, te kako su ranije korišteni prosti alati i sam rad se odvijao ručno.

- Izložba je rađena dijelom iz fundusa, a dijelom istraživačkog karaktera. Trebalo je otići na Baščaršiju, kontaktirati određene majstore (obućare) i sa njima obaviti razgovore, što je dovelo do ove izložbe. Danas se koriste produkti savremene tehnologije, savremeni alati, mašine kao i repromaterijali koji uveliko olakšavaju rad i imaju nemjerljiv uticaj za ovu vrstu djelatnosti. Najčešći proizvodi ovog zanata su: cipele, čizme, sandale, papuče, ortopedske cipele, ortopedski ulošci, zaštitne cipele, natikače itd - kazao je Šehović.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 18. novembra radnim danima od 10 do 16 sati, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.