Do kraja mjeseca

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti možete pogledati izložbu posvećenu Osmanu Đikiću

FOTO: Muzej književnosti

U galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u okviru programa namijenjenog tradicionalnoj muzejskoj publici, danas je otvorena je izložba Osman Đikić, povodom 110. godišnjice smrti ovog bosanskohercegovačkog književnika.

Prisutnima su se obratili predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Sanjin Kodrić, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović i autorica izložbe i kataloga, viša kustosica Đana Kukić.

- Ovakvim izložbama nastojimo obilježavati prigodne godišnjice istaknutih stvaralaca iz oblasti književnosti, a hronološki prvi po redu ove godine upravo je bio Osman Đikić. Kulturološki Đikić je sigurno jedna od značajnih ličnosti naše književne i kulturne povijesti, jedan od naših preporoditelja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, onih pojedinaca koji su zapravo stvarali književnost, kulturu i svijet u kojem živimo i onakav kakav danas poznajemo. Đikić je nama značajan u smislu institucionalne povijesti današnjeg "Preporoda" koji je osnovan prije 120 godina kao društvo "Gajret". Jedan od "Gajretovih" sekretara bio je upravo Osman Đikić – kazao je Kodrić.

Autorica Kukić istaknula je da je u kratkom roku uspjela iz baštinskih institucija prikupiti skenove i fotografije eksponata koji su pohranjeni u Arhivu Bosne i Hercegovine, Gazi Husrev-begovoj biblioteci, Arhivu Hercegovine, Muzeju Hercegovine i Arhivu Brčko distrikta.

- Svaki eksponat, bilo da je u pitanju rukopis, fotografija, novinski članak, časopis ili objavljeno djelo Osmana Đikića bili su od velike koristi za produkciju izložbe i kataloga. Izložba je koncipirana iz tri dijela: dio koji se tiče života Osmana Đikića, zatim dio koji se odnosi na njegovo književno stvaralaštvo, i dio koji se tiče njegovog društvenog angažmana, između ostalog, perioda od 1910. do 1912. dok je bio urednik lista "Gajret" – kazala je Kukić.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do kraja ovog mjeseca.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga