open-navfaktor-logo
search
Praznično raspoloženje
U sarajevskom naselju Gorica se slavi Đurđevdan, muzika uživo, janje na ražnju
Vodu točimo sa izvora u jednu posudu sa cvijećem i u nju stavimo jaje koje dobijemo za vaskrs i tom vodom se ujutro umijemo, za sreću za ljubav, za mir, blagostanje, za napredak, pojašnjava Zahirović
06.05.2019. u 10:55
get url
text

Veselo je jutros u sarajevskom naselju Gorica gdje Romi obilježavaju svoj praznik, Đurđevdan.

Iako je kišno i prohladno vrijeme, to ih nije omelo da okrenu janje na ražnju, da organiziraju muziku uživo te da na proslavu pozovu svoje komšije.

Kuće su okićene cvijećem, muzika odjekuje a ispred kuća su naložene vatre na kojima će se spremati današnji ručak.

Kasim Zahirović za Faktor je kazao da godinama na isti način obilježavaju svoj praznik.

- Dan ili dva ranije idemo u omahu u Nahorevo, beremo cvijeće, kačimo ga po kućama. Stavimo stari točak koji simbolizira put Roma i njega zakitimo cvijećem. Vodu točimo sa izvora u jednu posudu sa cvijećem i u nju stavimo jaje koje dobijemo za Vaskrs i tom vodom se ujutro umijemo, za sreću za ljubav, za mir, blagostanje, za napredak – pojašnjava Zahirović.

Kaže da u omahi na drveće vežu crvene trakice ili krpice kao simbol zdravlja.

- Đurđevdan je dan rađanja, novog života, buđenja. Brojni Romi idu na kupanje u rijeku. A ujutro, također, uzmemo grančicu i mladu ujutro malo ispucamo tom grančicom da nam bude plodna, da nam rodi djecu – kaže Zahirović.

{$galerijaFotografija}

Kaže kako ovaj dan provode sa prijateljima, komšijama i porodicom.

- Neko je u mogućnosti više, neko manje. Danas imamo malo bolji ručak, grehota je da mi okrećemo janje a komšija nam gladan. Mi ih pozovemo pa da svi zajedno ručamo. Obilazimo se tokom dana, častimo – ističe Zahirović.

Džemila Zahirović kaže kako se Romkinje za Đurđevdan pripremaju danima ranije.

- Nekoliko dana ranije počne se sa pripremama, čisti se kuća, sređuju se avlije, pa se počnu kuhati kolači. Danas spremamo ručak, pogaču i kolače. Na prazničnoj trpezi je meso, pečenje, roštilj, domaći hljeb, pogača koja se stavlja na sredinu stola. Napravimo i puno raznih kolača – pojašnjava Džemila Zahirović.

Kaže kako su se jutros u kući svi umili izvorskom cvijetnom izvorskom vodom.

- Sva živa bića se ujutro ispucaju vrbom, i žene i djeca i životinje ko ih ima, da bude plodna i rodna godina – pojašnjava domaćica.

Iako nije Rom, Enis Vuković sa svojom suprugom Romkinjom, slavi Đurđevdan.

- Mi i svoju djecu učimo da vode računa o svojoj tradiciji, bez obzira gdje se nalaze. Učimo ih da budu vrijedni i pošteni, da iako su romska djeca da ne smatraju da su drugačiji od drugih, da pokazuju ljubav prema svima - kazao je Vuković.

 

 

 

 

Đurđevdan Gorica
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.