open-navfaktor-logo
search
Izložba "Podsjetnik"
U Sarajevu predstavljena djela rađena tehnikama tradicionalnih islamskih umjetnosti
Izložba "Podsjetnik" otvorena je danas u Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevu u okviru manifestacije "Selam Ya Resulallah", koju organizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.
Merima Čustović
14.10.2022. u 14:21
get url
text

{$galerijaFotografija}

Organizovana je uz podršku Instituta "Yunus Emre" i općine Bagcilar iz Istanbula.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić rekao je da Medžlis 18 godina organizuje manifestaciju "Selam Ya Resulallah".

- U sklopu manifestacije organizujemo različite aktivnosti, učimo tradicionalne mevlude u gotovo svim našim džamijama i kućama, organizujemo različita predavanja, okrugle stolove, promocije, druženja za mlade, posebne programe za omladinu, mektebsku djecu... Jedna od aktivnosti su i izložbe. Imamo dvije izložbe, jednu u Brusa bezistanu i jednu u Hanikahu - pojasnio je Velić.

Obje izložbe su realizovali uz pomoć Instituta "Yunus Emre" i Ambasade Republike Turske.

- U današnjoj izložbi uglavnom dominiraju Kur'anski ajeti, ispisani lijepom kaligrafijom. Poznato je da se Kur'an najljepše pisao u Turskoj, da se objavio u Mekki, da se najljepše učio u Egiptu, a da se posebno tumačio u Iraku - rekao je Velić.

Kako je kazao, autori izložbe su umjetnici iz Turske.

Jedan od umjetnika je Ahmet Sacit Acikgozoglu.

- Danas je izloženo 47 djela koja su rađena tehnikama tradicionalnih islamskih umjetnosti kao što je kaligrafija, ebru, umjetnost rezanja papira i slično. Mi dijelimo zajedničku kulturu s Bosnom i Hercegovinom i narodima ovdje. Htjeli smo da ponovo zainteresujemo građane za ovu umjetnost, pogotovo omladinu. Ajeti, hadisi i dove koje se nalaze na levhama koje smo danas izložili su podsjetnik na sve ono što je naš Gospodar stvorio - rekao je Acikgozoglu.

Istakao je da je na izložbi radilo 15 umjetnika.

- Na izložbi je radilo 15 umjetnika. Na nekim radovima je radilo više umjetnika - dodao je Acikgozoglu.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta "Yunus Emre" Sarajevo, podsjetio je da 18 godina Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizuje manifestaciju "Selam Ya Resulallah".

- Mi, kao Institut 'Yunus Emre' u Sarajevu radimo razne aktivnosti kako bi promovisali tursku kulturu i umjetnost. Pored izložbe u nekoliko bh. gradova imali smo radionice umjetnosti koje smo ranije spomenuli - rekao je Akif Yaman.

Ertugrul Selcuk Gulduler, pomoćnik načelnika Općine Bagcilar, kazao je da kao Općina daju veliku podršku tradicionalnim islamskim umjetnostima.

- U našoj općini imamo različite kurseve islamske umjetnosti kao što su ebru, teshib... Tu su kursevi za žene i mlađe generacije. Ovo je samo prvi događaj koji ćemo raditi zajedno s Institutom 'Yunus Emre' i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo i za koje ćemo dati podršku na kulturnom planu - pojasnio je Gulduler.

AA-20221014-29156254-29156246-IZLOZBA_PODSJETNIK_U_SARAJEVU_PREDSTAVLJENA_DJELA_RADENA_TEHNIKAMA_TRADICIONALNIH_ISLAMSKIH_UMJETNOSTI.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.