Vlada HNK

U tenderu za računarsku opremu pronađene i klime, nedostaje samo ime firme koja će dobiti posao

FOTO: Ilustracija

Kada je tender vrijedan 340.000 KM bez PDV-a, te kada tim istim tenderom nabavljate čak 99 različitih vrsta robe, očekivano je i logično da takav tender bude podijeljen na više lotova. Međutim, ako pitate Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona, bez podjele na lotove "postižu se najbolji rezultati".

O čemu je konkretno riječ? Početkom jula Vlada HNK raspisala je tender za nabavku računara i računarske opreme. Procijenjena vrijednost je 340.000 KM bez PDV-a, objavio je pratimotendere.ba. 

Uvid u tendersku dokumentaciju otkriva da se kupuje tačno 99 različitih vrsta robe, bez podjele na lotove – od računara, laptopa, preko monitora i projektora, pa sve do rutera, skenera… 

I to bi se možda moglo i opravdati da se istim tenderom ne traže stvari koje, objektivno, ne spadaju pod računarsku opremu. Tako se traže i, na primjer, četiri fotoaparata, navigacija, te čak i 70 komada klima uređaja!

Sve to su, očekivano, primijetili i potencijalni ponuđači, a predstavnici jedne firme su javno, na Portalu javnih nabavki, tendersku dokumentaciju ocijenili "smiješnom i žalosnom".

"Još ste samo trebali napisati i ime firme koju želite da uradi ovaj posao", istaknuto je u njihovom zahtjevu za izmjenom tenderske dokumentacije, dodajući kako bi se podjelom postupka na lotove povećala konkurentnost.

Međutim, iz Vlade HNK nisu prihvatili niti jedan zahtjev, tvrdeći da je sve pripremljeno u skladu sa zakonom, da se najbolji rezultati, vrijednost za novac, postižu kroz jedinstveni postupak javne nabavke, te da nema potrebe mijenjati tendersku dokumentaciju jer na tržištu ima dovoljno zainteresiranih subjekata koji mogu učestvovati u postupku predmetne javne nabavke.

Postoji još nekoliko spornih stavki u tenderskoj dokumentaciji. Prije svega, sva tražena roba opisana je veoma detaljno, što budi sumnju na nezakonito tzv. crtanje riječima.

Dalje, kao da tržište nije dovoljno ograničeno time što tender nije podijeljen na lotove, iz Vlade HNK traže od ponuđača da su uspješno realizirali minimalno jedan ugovor tokom protekle tri godine u vrijednosti od čak 340.000 KM bez PDV-a!

Na sve to, kriterij za dodjelu ugovora nije najniža cijena, nego ekonomski najpovoljnija ponuda, a podkriterij za ocjenu ponuda se u značajnoj mjeri odnosi na nefinansijske aspekte – rok plaćanja 10 posto. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga