open-navfaktor-logo
search
U 73. godini
U Tuzli preminuo Miroslav Miro Kovačević, istaknuti košarkaški i sportski radnik
U Tuzli je danas nakon duge bolesti u 73. godini preminuo Miroslav Miro Kovačević (1950-2023), istaknuti košarkaški i sportski radnik.
15.03.2023. u 11:49
get url
text

Kao igrač, sudija, komesar / delegat i sportski radnik u svijetu košarke je bio angažovan skoro 60 godina.

Košarkom se počeo baviti 1964. godine kao igrač KK Sloboda. U to vrijeme je igrao za selekciju juniora koja je bila prvak Bosne i Hercegovine, sa kojom je učestvovao i na prvenstvu Jugoslavije u Ljubljani i Zadru.

Po završetku igračke karijere položio je ispit za košarkaškog sudiju, a poslije čestiti godine stekao je zvanje saveznog košarkaškog sudije. Sudio je prvu žensku ligu Jugoslavije, kao i prvu B ligu za muškarce. Poslije sudijskog staža prelazi u delegate. Član je RKS Tuzla od njegovog osnivanja 1974. godine. Kao delegat učestvovao je u prvim završnicama prvenstva BiH. Jedan je od onih koji su obnovili rad RKS Tuzla 1993. godine, kada je učestvovao u organizovanju prve košarkaške lige u novijoj historiji BiH. Bio je jedan od organizatora Ratnih olimpijskih igara u Tuzli.

U Regionalnom košarkaškom savezu Tuzla,  Košarkaškom savezu BiH i Sudijskim organizacijama je obavljao više funkcija. U bivšoj Jugoslaviji je imao zvanje saveznog košarkaškog sudije, a bio je i komesar / delegat u prvom zajedničkom takmičenju nakon poslijedatnog ujedinjenja Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Učestvovao je i u formiranju Košarkaške lige mladih Tuzlanskog kantona, kojom je rukovodio u prvim godinama njenog osnivanja.

Bio je član više komisija u okviru RKS Tuzla i KSBiH, a smrt ga je zatekla kao člana Nadzornog odbora Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla.

Bio angažovan i kao sportski dopisnik više jugoslovenskih novinskih izdanja, a radio je i za Oslobođenje, Front slobode i listu Soda so. Radni vijek do penzije je proveo kao uposlenik Solane d.d. Tuzla.

Za svoj rad i doprinos u sportu je nagrađivan, između ostalog i priznanjima i plaketama RSD Sloboda, Sportskog saveza TK i Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.