open-navfaktor-logo
search
Nedostaju sredstva
Učenici Mješovite srednje škole u Travniku nastavu tjelesnog imaju u učionici i uče teoriju
U toku je izgradnja objekta Mješovite srednje škole Travnik, a učenici od svega najviše priželjkuju sportsku salu jer sada uče samo teoriju iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj.
21.04.2022. u 13:43
get url
text

- Nakon donošenja Odluke Doma za ljudska prava u postupku, Vrhbosanska nadbiskupija protiv FBiH, za "povrat zgrade nadbiskupske gimnazije u Travniku", ona je vraćena Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Zbog ove oduke Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola je izmještena na privremenu lokaciju Đački dom u Travniku, dok je Mješovita srednja škola Travnik nastavila obrazovne aktivnosti u skučenom i neuvjetnom prostoru zgrade Vrhbosanske nadbiskupije – navode iz Općine Travnik.

Zbog činjenice da obje škole pohađa oko 1.100 učenika i da je oko 150 zaposlenih, Općina Travnik, Vlada Srednjobosanskog kantona i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokrenule su aktivnosti na izgradnji nove srednje škole u Travniku.

- Do sada uložena sredstva u izgradnju ovog objekta su 7,2 miliona KM, a za nastavak izgradnje osigurano je još 7 miliona KM. Nažalost, ovim nije u cijelosti zatvorena finansijska konstrukcija izgradnje kompletnog objekta škole sa prostorom za obrazovne aktivnosti, bazenom i sportskom dvoranom – navode iz Općine.

Kako ističu učenici, godinama nemaju uvjete za odvijanje nastave iz Tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

- Nastavu smo do sada radili na terenu za koji smo kiriju plaćali KŠC-u, nakon proglašenja pandemije Tjelesni i zdravstveni odgoj provodimo u učionici ili eventualno ako je lijepo vrijeme sa profesorima idemo šetati do osnovne škole. Moj profesor ima običaj da kaže: "Pričam vam o trčanju, a nikada nećete potrčati". To je jedan oblik metafore jer naši učenici o sportu uče teoretski, a nemaju uvjete za praktičan dio. Sala bi nam takvo nešto omogućila – kažu učenici.

Ističu kako je ne samo njihovoj školi već i gradu Travniku potreban i bazen.

Profesori kažu da djeca nastavu imaju na vanjskim terenima koji nisu u najboljem stanju, a da bi Travnik mnogo dobio izgradnjom savremene sportske sale.

Kako navode iz Općine, za završetak sportske dvorane potrebno je osigurati sredstva u iznosu 3.155.000 KM, a za završetak bazena potrebna su sredstva u iznosu 835.900 KM.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.