open-navfaktor-logo
search
Glorifikacija zločina
Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisalo Schmidtu: Zauzmite jasan stav po pitanju presuda Haškog tribunala
Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je novo otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu u kojem se osvrće na problem glorifikacije ratnih zločina u BiH.
08.06.2023. u 10:33
get url
text

- Udruženje žrtava i svjedoka genocida, uz podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata '92-'95 16. april Ahmići uputilo vam je već nekoliko zahtjeva da smijenite predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradara i ministricu za sport i kulturu FBiH Sanju Vlaisavljević. Nažalost, vi ste svojim šturim saopćenjem najavili nastavak glorifikacije ratnih zločina. Danas smo svjedoci da presuđeni ratni zločinci održavaju predavanja, ističu svoju ulogu mirotvorca, omalovažavaju žrtve, ne prihvataju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i sebe predstavljaju kao žrtvu zavjere - navode iz udruženja.

Također su pozvali visokog predstavnika Schmidta da zauzme stav povodom presuda Haškog tribunala.

- Pozivamo vas da konačno zauzmete jasan stav po pitanju presuda MKSJ-a, zabranite javna okupljanja i veličanja presuđenih ratnih zločinaca - poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida .

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.