open-navfaktor-logo
search
Nova pravila
Ugostitelji u Sarajevu zbunjeni: Smiju li konobari tražiti VPT potvrde, ličnu kartu, ko će od toga imati ćara...
Sve je više ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo koji rade po pravilima VPT (vakcinisan, prebolio, testiran).
14.01.2022. u 14:06
get url
text

Prema posljednjim mjerama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, dozvoljeni broj osoba u zatvorenom je 30, a ukoliko objekat radi po VPT pravilu, može biti do 60 osoba.

Na otvorenom su dozvoljena okupljanja maksimalno 100 osoba, a uz VPT može biti do 200 ljudi. Tako su nedavno iz City Puba obavijestili goste o uvjetima za ulazak u ovaj objekat.

- Uvjet za ulazak u City Pub je da imate negativan antigenski test (ne stariji od 24 sata) ili PCR test (ne stariji od 48 sati), potvrdu o tome da ste prebolovali COVID-19 (ne stariju od četiri mjeseca) ili potvrdu o završenom vaksinisanju (ne stariju od šest mjeseci nakon dobijanja druge doze, odnosno devet mjeseci nakon dobijanja treće doze vakcine) – stoji u objavi na Facebook stranici City Puba.

Ista pravila važe i za ilidžanski restoran Bosna, ali i još nekoliko popularnih okupljališta u Kantonu Sarajevo. 

Sigurno da je ovo dobra prilika za zaradu za privatne laboratorije koje uveliko kontaktiraju vlasnike ugostiteljskih objekata i nude im usluge testiranja.

- Svi gledaju priliku da zarade. To je normalno. Najbitnije je zdravlje svih građana Bosne i Hercegovine i ono je prioritet. Razočaran sam što se mjere primjenjuju parcijalno i to nije dobro. Nelogično mi je da je u svim objektima ograničenje 30 osoba. Ima objekata u koje ne može stati ni 20 osoba. Kako jedan restoran sa muzikom da plati bend od šest muzičara i pjevače i toliko konobara. Nema šanse da to bude rentabilno sa 60 gostiju. Kako konobar ili uposlenik ima pravo da traži potvrdu da li je neko vakcinisan i kako će znati da sam to ja ako mu ne dam ličnu kartu. A lična karta se daje samo policiji. Šta se dešava ako neko pokaže tuđu potvrdu o vakcinisanju ili da je preležao koronu – kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.