open-navfaktor-logo
search
Dodikov poraz
Ustavni sud BiH poništio zakon iz RS-a kojim se odbacuje Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida
Ustavni sud Bosne i Hercegovine, razmatrao je zahtjev sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske, o ocjeni ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.
15.07.2022. u 12:07
get url
text

Sud je na plenarnom zasjedanju van snage stavio taj zakon.

U obrazloženju odluke, između ostalog, utvrdio je da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH.

- Ustavni sud je odlučio da sporni zakon prestaje da važi kad se ova odluka objavi u Službenom glasniku BiH. Ustavni sud je utvrdio da predmetni zakon nije u skladu sa članom 1.2 Ustava BiH. a član 1.2 definiše BiH kao demokratsku zemlju koja funkcioniše na osnovu zakona i standarda, te da se u BiH primjenjuje sistem slobodnih demokratskih izbora - rekao je potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman.

Ćeman je istakao da se sud rukovodio ranijom praksom u nekim sličnim predmetima.

- I to zato jer je visoki predstavnik postupao kao zakonodavna institucija, mijenjajući nadležan organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH - pojasnio je Ćeman.

Delegati su apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijeli nakon što je Ustavni sud Republike Srpske u septembru prošle godine odbacio veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske na usvojeni zakon.

VEZANI TEKST - Nakon odluka NSRS-a: Samo opušteno i sjetite se Inzkovog zakona

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske ocijenilo je da Zakonom nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka.

Prošle godine u julu Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koja se donosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Od 83 zastupnika prisutna su bila 73, a za je glasalo njih 70.

Narodna skupština usvojila je i zaključak kojim podržava zaključke koji su usaglašeni 26. jula u Narodnoj skupštini RS-a na sastanku predsjednika političkih partija sa sjedištem u RS-u, koje imaju zastupnike. 

- Mi predstavnici stranaka iz RS-a odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim. Smatramo da ne postoje uvjeti za donošenje odluka srpskih predstavniika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona - navodi se u jednom od tih zaključaka. 

Podržan je i zaključak koji glasi:

- Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

Svoj potpis na zaključke su tada stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, Nenad Stevandić, lider US, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a, i Darko Banjac, lider NPS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.