open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Usvojene izmjene Zakona: Kanton Sarajevo će dobijati manje novca od javnih prihoda
Dom naroda parlamenta FBiH izglasao je izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojim je koeficijent (ponder 2) za Kanton Sarajevo smanjen sa 2 na 1,5 u raspodjeli javnih prihoda.
17.02.2022. u 18:25
get url
text

S obzirom na to da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 24. januara usvojio ove izmjene,one mogu stupiti na snagu.

Izmjene su usvojene uz 41 glas za, pet protiv, dok su tri delegata bila suzdržana.

Glasanju je prethodila rasprava delegata. Konstatacija većine delegata jeste kako se stvara utisak da su se delegati podijelili na one koji napadaju i koji brane Sarajevo jer se izmjenama Zakona želi umanjiti koeficijent 2 Kantona Sarajevo na 1,5, što je manje za 90 miliona KM Sarajevu u narednoj godini.

- Svi delegati se slažu da je nepravedan postojeći Zakon i da su neophodne izmjene. Nekoliko puta u zadnjih sedam godina je bila zadužena Vlada FBiH da pripremi novi zakon o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji kojim bi svi stanovnici Federacije bili zadovoljni - izjavio je šef Kluba Srba Slađan Ilić jedan od predlagača zakona.

Smatra da je u postojećem Zakonu nepravedna raspodjela javnih prihoda govoreći da će se navedenom izmjenom bar malo ta nepravda ispraviti.

Ukoliko danas usvojimo ovu izmjenu i zakon stupi na snagu prema procjenama koje imamo Kantonu Sarajevo će biti manje oko 80 miliona KM – kaže Ilić.

Podvukao je da se ovom izmjenom mijenja postojeći Zakon u kojem su kriteriji za raspodjelu javnih prihoda broj stanovnika, teritorija i broj učenika u osnovnim i srednjim školama.

Šef Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Tadić ističe da je “Grad Sarajevo godišnje dobijao oko 100 miliona KM više nego što mu je pripadalo”,

- Navest ću primjer. Tuzla je imala i veću teritoriju i više stanovnika i veći broj učenika a dobijala je duplo manje od grada Sarajevo. Smatramo da ta raspodjela nije bila pravična i zbog toga je došlo do izmjene Zakona – rekao je Tadić.

Postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH na snazi je od 2006. godine i više puta je predlagana inicijativa prema Vladi da se predloži novi zakon.

Na koncu smo predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Srba Slađan Ilić i ja predložili ovaj Zakon – istakao je Tadić.

Kaže da je stvar u tome da se u javnosti stalno govori kako će se Sarajevu oduzeti skoro stotinjak miliona KM godišnje.

VEZANI TEKST - Rasprava o prihodima: Ništa protiv sarajevske djece, Dodik kupuje helikoptere, ko otima od koga...

- Zapravo mislim da se svake godine Sarajevu davalo više stotina miliona KM. U proteklih 15 godina smatram da je Sarajevo dobilo milijardu i po KM. Dolazim iz Zeničko-dobojske županije mi godišnje dobijemo manje 17 miliona KM. Smatramo da je ovaj zakon pravičan i uvijek je bilo pravilo da veliki i bogati pomažu siromašnijim – poručio je Tadić.

Delegat Kluba Bošnjaka Fahrudin Skopljak naveo da je logično kada je u pitanju ovaj zakon da delegati štite kantone iz kojih dolaze.

- Postojećim Zakonom Tuzlanski kanton je oštećen za nekih 40 miliona KM godišnje. Usvajanjem izmjene Zakona donosi se neka pravednost i u ovoj godini Tuzlanski kanton bi trebao dobiti između 15 i 20 miliona KM – kazao je Skopljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.