open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Usvojene izmjene Zakona o provjeri imovine nosilaca javnih funkcija u KS
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.
15.03.2022. u 18:43
get url
text

Za ovaj Zakon glasao je 21 zastupnik.

- Ovo je opredjeljenje da se odlučno suprostavimo korupciji, striktne mjere su potrebne - kazala je između ostalog ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić.

VEZANI TEKST - Ako navedu lažne podatke o imovini, nosioci javnih funkcija u KS bi mogli i u zatvor

Ministrica je navela da je danas usvojenim izmjenama Zakon unaprijeđen tako što se otklanjaju određeni njegovi nedostaci uočeni kroz dosadašnju provedbu.

- Otklanjaju se neki nedostaci koje je Ured za borbu protiv korupcije iskusio u kontaktu sa Tužilaštvom i postupanju po ovom zakonu. Također se unapređuje i sistem prijavljivanja kroz digitalni obrazac. Ovaj Zakon je usvojen 2019. u vrijeme mandata ministrice Lejle Brčić. Podrazumijevao je obaveznu prijavu imovine nosioca javnih funkcija, dostupnost tih podataka javnosti - navela je Softić-Kadenić. 

Softić-Kadenić podsjetila je da je ovaj Zakon važan alat u prevenciji korupcije te da je Kanton Sarajevo prvi u BiH koji ga je usvojio i počeo primjenjivati.

Ovim Zakonom određeno je da će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM kazniti za prekršaj nosilac javne funkcije koji ne izvrši prijavljivanje imovine prilikom preuzimanja dužnosti, koji ne izvrši godišnje prijavljivanje imovine ili ne izvrši prijavljivanje imovine poslije završetka dužnosti ili razrješenja, te ne izvrši prijavljivanje imovine na zahtjev Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Pecikoza: Hoću li zbog ženine dionice od 25 KM u zatvor, a ja prijavio 140.000 KM

- Za ponovljeni prekršaj iz stava 1 nosilac javne funkcije kaznit će se novčanom kaznom od 3.000 do 6.000 KM – navodi se u ovom zakonu.

Zakonom predviđeno da su nosioci javne funkcije dužni prijaviti imovinu bliskih srodnika nosioca javnih funkcija i osoba koja žive u zajedničkom domaćinstvu sa nosiocima javnih funkcija.

Ranije je to bilo nedefinisano pa je u Zakonu bilo navedeno "dostavljanje podataka o imovini bliskih srodnika i povezanih lica nosilaca javnih funkcija".

Također je proširen i krug osoba koje se smatraju nosiocima izvršnih funkcija, tako što su dodati pomoćnici direktora i izvršni direktori, te vršioci dužnosti svih pobrojanih izvršnih funkcija.

Nosioci javnih funkcija su u obavezi da prijavljuju i štednju.

Zastupnici su vodili dužu raspravu o Prijedlogu ovog zakona.

Fahrudin Pecikoza, zastupnik u Skupštini KS, kazao je da mu nije jasno šta treba a šta ne treba da prijavi.

Haris Zahiragić, zastupnik, naveo je smatra da će Zakon sankcionisati zastupnike koji su legalno stekli imovinu, a ne kriminalce koji su na slobodi i koji dalje čine krivična djela te da ga je potrebno uskladiti sa Zakonom o VSTV-u.

Zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić tvrdi da Zakon ne tretira način ispitivanja porijekla imovine, što nije transparentno, već samo način podnošenja izvještaja o imovini, prenosi Fena.

Također je naglasila da će na narednoj tački tražiti da Ured za borbu protiv korupcije ne bude stručna služba KS, već da bude nezavisno samostalno tijelo.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost Zvonko Marić tvrdi da je Zakon pun manjkavosti te da ne odgovara ni vremenu ni ambijentu. Smatra da je potrebno proceduralno poboljšati Zakon.

Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Segmendina Srna zahvalila je Uredu za borbu protiv korupcije koji, kako je rečeno,  odgovorno radi na poboljšanu legislative u KS te  podržava sve izmjene koje će ih "pomaknuti naprijed".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.