open-navfaktor-logo
search
O samitu u Briselu
Viola Von Cramon: Katastrofalan signal za zemlje Zapadnog Balkana, sretan samo onaj u Kremlju
Viola Von Cramon-Taubadel, zastupnica zelenih u Evropskom parlamentu izjavila je za Euroactiv da odluke Evropske komisije nakon samita u Briselu predstavljaju "katastrofalan signal" za zemlje Zapadnog Balkana koje, kako tvrdi, nisu dobile ništa.
24.06.2022. u 19:52
get url
text
Viola Von Cramon

Kazala je da "historijska odluka" o dodjeli kandidatskog statusa EU Ukrajini i Moldaviji nema tako veliku vrijednost kako je to predstavljeno.

- Odluka o Moldaviji i Ukrajini je vrlo jeftina. Ništa ne košta dati im kandidatski status u geopolitički vrlo napetoj situaciji. Oni sa ovim kandidatskim statusom mogu ostati u čekaonici zauvijek. Kandidatski status je najmanje što su lideri EU mogli učiniti, bez da imaju ikakvih finansijskih obaveza. Naravno, dobro je imati jedinstvo unutar EU i za Ukrajince, što je i cilj dok oni vode ovaj strašni rat - rekla Von Cramon.

Dodala je da je samit za Zapadni Balkan bio potpuni neuspjeh.

- Moram priznati da sam užasno razočarana, a kad je Komisija sebe nazivala geopolitičkom komisijom, dajte, ovo je šala. Pogledajte: pustili su ih da putuju u Brisel, njih svih šest, a ništa im nisu dali, ništa nisu isporučili.

Niti je Bosna dobila kandidatski status, a što je još gore, niti su Sjeverna Makedonija i Albanija dobile pristupne pregovore, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine - kazala je i dodala:

- Ovo je zaista katastrofalan signal. Samo je jedna osoba sretna zbog ove situacije, a ta osoba sjedi u Kremlju.

Rekla je da je trebala biti poslana jasna poruka Srbiji da treba da uskladi svoju vanjsku politiku po pitanju uvođenja sankcija Rusiji sa Evropskom unijom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.