open-navfaktor-logo
search
Napuštanje stranaka
Vlast ovisi o interesnim grupama: U Gradskom vijeću Tuzle čak 12 samostalnih vijećnika
Kada bi samostalni vijećnici napravili zajednički klub u Gradskom vijeću Tuzle, bio bi ubjedljivo najveći i brojao bi 12 članova. To znači da je više od trećine članova zakonodavne vlasti u Tuzli, koja broji 31 vijećnika, od izbora 2020. godine, u jednom momentu napustilo političku stranku kojoj su pripadali.
12.08.2022. u 20:54
get url
text

Posljednji u nizu prelazaka je transfer Damira Muratovića i Mirela Miškovića iz Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SD BiH) u Demokratsku frontu (DF). Radi se o dvije opozicione stranke, pa se ovaj prelazak nije odrazio na većinu u Gradskom vijeću, ali ona još od ranije ovisi upravo o samostalnim vijećnicima, kako se po Statutu nazivaju oni koji napuste politički subjekat s čije liste su izabrani na izborima.

Razlazi sa strankama

Pored pomenuta dva vijećnika, SD BiH je ranije ostao i bez Hasiba Hirkića. Savez za bolju budućnost (SBB) nekad je imao tri vijećnika, ali oni više nisu članovi te stranke. Bez dva vijećnika ostao je DF, ali su oni sada kompenzirani dolascima. Zanimljiva je situacija u Stranci demokratske akcije (SDA), jer su četiri njihova vijećnika odlukom Gradkog odbora Tuzla bili isključeni iz stranke, da bi ih kasnije vratilo Predsjedništvo u Sarajevu. Iako su ponovo formalno u SDA, njihovi politički potezi daleko su od potpune saradnje s Gradskim odborom.

- Odgovorno tvrdim da je većina u Gradskom vijeću Tuzle vezana za čistu trgovinu uticajem. Ljudi sebi prisvajaju razne pozicije i novac, a to bi se trebalo dijeliti stankama na osnovu broja glasova. Povjerenike u mjesnim zajednicama umjesto političkih stranaka biraju samostalni vijećnici, a to im omogućava većina u Gradskom vijeću, predvođena gradonačelnikom Jasminom Imamovićem - kaže Salko Zildžić, predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla.

Ko je većina?

Inače, zvanično većinu u Tuzli čine osam vijećnika Socijaldemokratske partije, predstavnik nacionalnih manjina Nedžad Jusić, dva vijećnika Tuzlanske alternative, tri bivša vijećnika SBB-a te dva bivša DF-ovca. To je minimalnih 16 ruku, kojima se, po potrebi, pridodaju još neki samostalni vijećnici, a među njima su nerijetko i oni koji su vraćeni u SDA.

- Klubu SDA u Vijeću sredstva su umanjena za više od 50 posto kada su četiri vijećnika napustila naš klub. Dakle, radi se o sredstvima koja pripadaju stranci na osnovu izbornog rezultata. Kao da su vijećnici bili politički subjekt na izborima, a ne SDA kao stranka. Izvrće se izborni legitimitet i mi ćemo zbog toga uputiti apelaciju Ustavnom sudu FBiH na izmjene Poslovnika o radu Gradskog vijeća. Tim izmjenama oduzeta su prava strankama, a osnaženi su samostalni vijećnici - navodi Zildžić.

On ističe da se dešavalo da većina odbije prijedloge SDA za imenovanje kadrova u mjesnim zajednicama i komisijama, a usvaja prijedloge koji daju samostalni vijećnici.

- Uzeli su nam dio novca koji nam pripada po izbornom rezultatu i odluci Vijeća o finansiranju političkih stranaka. Umanjena su nam sredstva potrebna za svakodnevni rad, a kome se ona uplaćaju i po kojem osnovu ja ne znam - zaključuje Zildžić.

Svaki politički transfer mogao bi se posebno analizirati, a ovaj posljednji Muratovića i Miškovića, na primjer, nije vezan za poziciju i opoziciju, ali neki drugi jesu. Tako smo došli u situaciju da vlast u gradu nije rezultat izborne volje građana, nego trgovine onih koji su stranački legitimitet odnijeli sa sobom kao izborni plijen, a građani nemaju načina da ih pozovu na odgovornost. Vlast u Tuzli tako danas ovisi o raspoloženju interesnih grupa za koje niko ne zna koje programe zastupaju i koji su im ciljevi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.