open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Vodovod i kanalizacija daje dva miliona KM firmi koja će za njih ispostavljati račune
Na pitanje zašto sa već postojećim kadrom ne mogu vršiti isporuku računa, već zato moraju angažirati drugu firmu, u Vodovodu kažu da ih u tome ih sprečavaju zakonska rješenja te da njihovi uposlenici dostavljaju trećinu ispostavljenih računa
13.10.2019. u 08:30
get url
text
vodovod racun

KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo oko dva miliona maraka dat će BH Pošti za uslugu ispostave računa. Kako se navodi u obavještenju o dodjeli ugovora, radi se o usluzi preuzimanja elektronskog računa, štampanje, kovertiranje, prijenos i dostava računa kupcima ugovornog organa za utrošenu vodu i odvodnju u vidu pismonosne pošiljke.

Konačna vrijednost sporazuma je 1.988.703 KM, bez PDV-a, a trajanje sporazuma je od 27. septembra 2019. do 27. septembra 2022. Po ugovoru, BH Pošte račune za vodu dostavljat će u "PTT sandučad korisnika ili lično korisniku usluga isporuka vode i odvodnje na području KS".

S obzirom na to da se u javnosti često može čuti kako Vodovod i kanalizacija ima višak zaposlenih, te da ih potresaju afere zbog zapošljavanja novih kadrova preko veze, u Vodovodu smo potražili odgovor zašto sa već postojećim kadrom ne mogu vršiti isporuku računa, već zato moraju angažirati drugu firmu.

Kako objašnjavaju, u tome ih sprečavaju zakonska rješenja.

- U skladu sa važećim Zakonom o poštama, te Zakonom o pismonosnim pošiljkama preduzeće je dužno da sve ispostavljene račune za vodu i odvodnju krajnjem korisniku ispostavlja putem ovlaštenih poštanskih operatera. Imajući u vidu naprijed navedeno, preduzeće je putem otvorenog postupka pokrenulo javnu nabavku za izradu, printanje, kovertiranje i distribuciju računa za vodu i odvodnju. Nakon provedene tenderske procedure izabrano je preduzeće BH Pošta – objasnili su nam u Vodovodu i kanalizaciji.

Kako dodaju, njihovi uposlenici dostavljaju trećinu ispostavljenih računa za isporučenu vodu i odvodnju otpadnih voda. Također, preduzeće je prije četiri mjeseca omogućilo dostavu računa potrošačima elektronskim putem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.