open-navfaktor-logo
search
Merhamet
Vrbanjac: Donacijom kurbana pomoći socijalno ugroženom stanovništvu
U okviru akcije "Bosanski kurban", koja traje do 10. augusta, "Merhamet" će nabavljati domaće kurbane od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika
13.07.2019. u 11:34
get url
text

Humanitarna organizacija "Merhamet" Muslimansko dobrotvorno društvo (MDD) provodi akciju "Kurban 2019/1440". Donacija za domaće kurbane je 350 KM, a donacija za kurban iz Australije iznosi 270 KM.

U okviru akcije "Bosanski kurban", koja traje do 10. augusta, "Merhamet" će nabavljati domaće kurbane od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika.

Merhamet istovremeno prima i donacije za nabavku kurbana iz Australije, akcija traje do 9. augusta, a provodi je "Merhamet" Švedske u saradnji HO "Merhamet" MDD i organizacionim jedinicama. Donacija za kurban iz Australije iznosi 270 KM, a žrtvovanje kurbana obavlja se u Australiji u skladu s islamskim principima.

Predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac je naglasio da se donacijom kurbana pomaže socijalno ugroženo stanovništvo u kriznim područjima.

- Socijalna dimenzija donacije kurbana ogleda se u tome što će time biti osigurano meso za dvadeset "Merhametovih" javnih kuhinja širom Bosne i Hercegovine u kojima se svakodnevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih osoba - istakao je Vrbanjac.

Također, dodao je, ovom akcijom "Merhamet" pomaže bh. poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, migrante, brojna udruženja, socijalne ustanove i druge institucije koje brinu o ugroženim kategorijama građana u Bosni i Hercegovini. 

Proteklih pet godina, podsjetio je, "Merhamet" je kurbansko meso donirao za sirijske izbjeglice koje su utočište našle u izbjegličkim kampovima na tursko-sirijskoj granici.

- Do sada je na to područje "Merhamet" u saradnji sa "Crvenim polumjesecom" Turske i organizacijom AFAD, dostavio oko 600 tona mesa ili, preciznije, 35.840 kurbana. Na taj način smo nahranili mnoge izbjegličke porodice iz Sirije - zaključio je predsjednik HO "Merhamet" MDD Kenan Vrbanjac u izjavi za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.