open-navfaktor-logo
search
Lockdown za vikend
Zanatlije i ugostitelji ogorčeni odlukom Vlade KS: Ovo je potop čaršije, mila im je samo kada treba uzimati novac
Odluka Vlade Kantona Sarajevo da zbog pogoršane epidemiološke situacije i širenja zaraze koronavirusom od predstojećeg petka u 20 sati do ponedjeljka u sedam ujutro uvede lockdown izazvala je burne reakcije javnosti, ugostitelja, zanatlija...
09.03.2021. u 12:53
get url
text

Za razliku od prošle godine i perioda mart-maj kada je bilo proglašeno stanje prirodne nesreće na osnovu koje su privrednici iz KS imali pravo na određene subvencije, ovaj put to nije slučaj.

VEZANI TEKST - Forto: Zatvaramo Kanton Sarajevo od petka navečer do ponedjeljka ujutro

S obzirom na tešku epidemiološku situaciju, sasvim je moguće da se ponovi još koji put vikend-lockdown, a u onoj lošijoj opciji da to bude i tokom sedmice. Za sve to vrijeme ugostitelji i zanatlije neće imati pravo na rad, ali ni na obeštećenje. Istovremeno, pitanje je kakav će efekat imati ova epidemiološka mjera jer će mnoge Sarajlije otići u druge gradove u BiH i tako sasvim moguće širiti zarazu.

- Ovo je potop za kompletnu čaršiju. Iz Vlade KS kažu da je nedavno bilo 18 autobusa sa turistima iz Srbije. I to je loše?! Pa to je sjajna vijest, mubarek vijest. Bili smo zatvoreni prošle godine, dobili smo minimalne subvencije - kaže ogorčena Sena Dizdarević iz Udruženja zanatlija KS Stari zanati.

Ističe kako je ovo veliki udar za Baščaršiju.

- Njima je cilj uništiti čaršiju, da je poravnaju, ali znaju da im to ne da grunt. Mila im je čaršija kada treba uzimati od nje, ali ne i kada treba pomoći. Džabe im sve. Plaćamo odvoz smeća, a nemamo ga, jer nema gostiju, turista...

Naplaćuju nam industrijsku vodu, mogli su u ovo doba pandemije omogućiti nam da plaćamo vodu za domaćinstva. I sada nam ne daju da nakon toliko mjeseci skuckamo nešto novca od turista iz Srbije, Hrvatske..., i platimo račune, poreze. Ne, ne može ni to. Sramota - poručuje Dizdarević.

VEZANI TEKST - Protesti pred Vladom KS zbog najavljenog lockdowna za vikend

Amar Trbović iz Udruženja ugostitelja KS ima jasan prijedlog.

- Mi smo da se zatvori cijela država. Ovim mjerama Vlade KS ništa nećemo postići. Nema subvencija koje je svakako malo ko dobio, nema moratorija na isplatu kredita, nismo oslobođeni plaćanja komunalija, a ne daju nam da radimo.

Pa gdje to ima?! Teško da će stati lockdown na jednom vikendu. Ako ovo stanje potraje, najmanje 15.000 ljudi iz ove branše u KS ostat će bez posla, radnje će se nastaviti zatvarati... - kaže Trbović.

Profesor na Ekonomskom fakulktetu u Sarajevu Željko Šain smatra da je uvođenje lockdowna bilo neizbježno.

- Nama su uvijek krivi neki drugi. Nismo se pridržavali mjera i Vlada KS je bila primorana na ovaj, rekao bih, očajnički potez. Naravno da je štetno za ekonomiju, ali nije bilo druge. Ovak lockdown vidim kao i kroz njegov, hajmo reći, odgojni aspekt. Da dođemo pameti, da se pridržavamo mjera. Jučer je bio 8. mart, u gradu je bilo kao da je normalno doba, a nije. Evo vozim se Sarajevom, svaki deseti građanin nosi masku - naglašava prof. dr. Šain.

VEZANI TEKST - Ministar Vranić: Novi soj brzo se širi, za pet dana se razvija teška klinička slika

Smatra da se treba pokušati pomoći onim koji zbog lockdowna ne mogu raditi.

- Žao mi je ugostitelja i zanatlija, razumijem njihov pristup svemu ovome, ali treba voditi računa o općem društvenom interesu. Gdje ćemo s novim Covid-bolesnicima, šta ćemo kada ostanemo bez medicinskog osoblja...

Vlada KS bi trebala na neki način finansijski pomoći onima koji ne smiju raditi. Ustvari, to bi trebalo krenuti od vrha države. Evo, zašto se svima osim medicinara i policije ne bi smanjile plaće na tri mjeseca, a taj novac usmjeriti za pomoć onima kojima je zbog lockdowna onemogućen rad. Imamo li osjećaj za solidarnost u ovim teškim vremenima - pita se Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.