open-navfaktor-logo
search
Presuda
Zijadu Padaloviću sedam i po godina zatvora zbog ratnog zločina nad zarobljenicima u Konjicu
Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantonalni sud u Mostaru je donio osuđujuću presudu kojom je oglasio krivim optuženog Zijada Padalovića (1965.), iz Konjica, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ i osudio ga na sedam i po godina zatvora.
15.09.2022. u 15:13
get url
text

Tužilaštvo je 09. 02. 2017. godine podiglo optužnicu protiv Zijada Padalovića stavljajući mu na teret da je za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane, na području općine Konjic, kao pripadnik vojne policije 45. Brdske brigade ARBIH, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, kao i odredbe III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima dana 14. 09. 1993 godine, u prijepodnevnim satima, u Buturović Polju, općina Konjic, znajući da se u kući "J. T." nalaze zatvoreni ratni zarobljenici HVO-a koji su prethodno položili oružje i predali se Armiji RBiH, došao do prozora kuće i kroz prozor u unutrašnjost prostorije u kojoj su boravili zatvorenici, iz automatske puške ispalio više projektila u njihovom pravcu koji su pogodili M. D., Z. Š. i I. K.

Nakon toga su istog dana, teško ranjeni M. D. i Z. Š. prebačeni u Kantonalnu bolnicu u Zenici, pa je posljedicom teškog ranjavanja M. D. zadobio tešku tjelesnu povredu opasnu po život, uslijed čega je preminuo 15. 09. 1993. Z. Š. je zadobio teške povrede u vidu ustrijela desne podlaktice, loma desne sjedalne kosti, te ranu na vanjskoj strani desnog sjedalnog predjela, a I. K. povrede u predjelu butine. Time je, kako je navedeno u optužnci, Padalović počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz preuzetog KZ-a SFRJ.

Prilikom donošenja odluke, sud je ocijenio da je izrečena kazna zatvora dovoljna, posmatrajući sa aspekta zakonom predviđene svrhe kažnjavanja, da se izrazi društvena osuda počinjenog djela, da se utječe na počinioca, kao i na ostale da ne čine krivična djela. Na donesenu presudu, Kantonalno tužilaštvo HNK je Vrhovnom sudu FBiH uložilo žalbu zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.