open-navfaktor-logo
search
Međunarodni standardi
Bradara: Stvoreni preduvjeti za uspostavu Registra računa fizičkih osoba
S ciljem primjene međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Federaciji BiH na snazi je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjem platnom prometu, kojim se stvara pravni temelj za uspostavljanje Registra računa fizičkih osoba.
12.02.2021. u 10:03
get url
text

Potvrdila je to za Fenu pomoćnica federalne ministrice finansija Mira Bradara, te pojasnila da će ujedno uspostava Registra predstavljati i realizaciju jedne od aktivnosti predviđene Akcijskim planom za otklanjanje identificiranih nedostataka u sustavu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

- Registar računa fizičkih osoba uspostavit će se u Financijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i sadržavat će isključivo samo informacije o računima i njihovim vlasnicima. To znači da neće sadržavati podatke o stanju sredstava na računima i prometu po računima - kazala je Bradara.

Podaci iz Registra neće biti javno dostupni i odredbama ovog Zakona propisano je koji organi i institucije mogu dobiti podatke, a isključivo s nadležnostima i ovlastima propisanim posebnim zakonima.

- Predlaže se smanjenje međubankarskih naknada kod platnih transakcija karticama, što ostavlja prostora prodavcima na prodajnim mjestima da smanje prodajne cijene kao rezultat smanjenja troškova - naglasila je Bradara.

Kako bi se omogućio pristup nepristranim i vjerodostojnim informacijama o visini naknada, predviđeno je da Agencija za bankarstvo Federacije BiH na svojoj internetskoj stranici redovno objavljuje usporedni prikaz naknada koje pružalac platnih usluga naplaćuje firmama.

Ujedno, ovim Zakonom su stvorene i pretpostavke za  konkurenciju među bankama i kartičnim sistemima što će voditi i bržem razvoju bezgotovinskih plaćanja u zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.