open-navfaktor-logo
search
Slučaj Dragičević
Novinar i bloger Slobodan Vasković nije se jutros pojavio u Tužilaštvu RS-a
Vasković je na svom blogu uputio svojevrstan odgovor glavnom tužiocu Miodragu Bajiću, a u kojem mu je poručio da javni poziv na saslušanje nije u skladu sa zakonom
16.10.2018. u 09:21
get url
text

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a uputilo je prošle sedmice javni poziv Slobodanu Vaskoviću na saslušanje u svojstvu svjedoka. Saslušanje koje je bilo zakazano za danas u devet sati, poslano je zbog Vaskovićevih tvrdnji o umiješanosti pripadnika MUP-a RS-a u krivično djelo teško ubistvo, a u vezi sa slučajem smrti Davida Dragičevića.

U službenom pozivu je navedeno i da, ukoliko se ne odazove niti opravda svoj izostanak, može biti naređeno njegovo dovođenje putem sudske policije ili kazna od 5.000 maraka.

- Slobodan Vasković se poziva da pristupi u prostorije tužilaštva kako bi bio saslušan na okolnosti koje su mu poznate u vezi sa iznošenjem tvrdnji da su određena lica,  pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a počinili krivično djelo teško ubistvo -  navedeno je u pozivu koje je potpisao tužilac Goran Glamočanin.

Vasković se jutros nije pojavio   

Iz tužilaštva je ranije saopćeno da Vasković "očigledno izbjegava lično primiti poziv", jer se ne nalazi na adresi na kojoj je prijavljen, pa je odlučeno da mu se poziv uputi javno, putem sredstava  javnog informisanja, "kako bi se izbjegla bilo kakva manipulacija informacijama u vezi sa njegovim pozivanjem".

Vasković je na svom blogu uputio svojevrstan odgovor glavnom tužiocu Miodragu Bajiću, a u kojem mu je poručio da javni poziv na saslušanje nije u skladu sa zakonom.

- Odakle crpiš zakonski osnov za objavu poziva putem medija i zvaničnog sajta pravosudje.ba? Jasno vam je da me ne možete zaplašiti, zato ste se odlučili za javni poziv na egzekuciju. Tako sam ja razumio tvoj nezakoniti, kriminalni, javni poziv – napisao je, između ostalog, Vasković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.