open-navfaktor-logo
search
Zaštita domaće proizvodnje
Poljoprivrednici danas sa Košarcem: "Sporan je uvoz i iz zemalja koje nisu EU"
Predstavnici udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH i RS-a u poslijepodnevnim satima sastat će se u Doboju sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem.
15.02.2021. u 14:23
get url
text

Kako je za Faktor kazao Nedžad Bićo, predsjednik udruženja poljoprivrednika FBiH, sastanak će biti održan zbog problema koji se "vuče mjesecima unazad".

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici razočarani odlukom VMBiH: Uvozni lobi jači od države

- To je problem koji se odnosi na zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana i carina na svježe meso koje dolazi iz Evropske unije, a to je ono što se odbilo na Vijeću ministara. Tražili smo sastanak sa ministrom Košarcem pa da vidimo njegovo mišljenje o svemu ovome. Mi ćemo danas iznijeti i naše zahtjeve, da to ne bude samo za zemlje EU već i ostale zemlje, potpisnice CETA sporazuma. Ovdje se neka igra igra, koja sada izlazi na vidjelo. Nama nije sporna samo EU, sporna nam je i Srbija i Makedonija i sve države koje nisu u EU, tako da se i njima uvede isto i po istim aršinima da se radi kako prema EU, tako i prema zemljama potpisnicama CETA-e - istakao je Bićo.

Podsjetio je da su poljoprivrednici dali rok do 25. februara da njihovi zahtjevi budu usvojeni, a ukoliko se to ne desi, doći će do blokade graničnih prijelaza, te će razmotriti i proteste ispred zgrade Vijeća ministara BiH.

- Košarac je udovoljio i organiziran je sastanak da vidimo šta on ima da kaže. Ovo sad je zadnji sastanak sa ministrom. On je uglavnom i glasao za ove mjere koje su bile naš zahtjev, međutim desilo se ovo što se desilo, ali mi nećemo odustati. Što se tiče zemalja CETA-e, tu smo imali jedan previd, gdje je bilo samo za EU i tu smo nasjeli, ali evo danas ćemo tražiti da se produži na zemlje CETA-e. Ako ne bude tako, idemo dalje - kazao je Bićo.

Vijeće ministara BiH prošle sedmice sa sedam glasova za i tri protiv nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU, nakon obavljena dva kruga glasanja.

Riječ je o mjerama koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja EU, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.