open-navfaktor-logo
search
Postaje dominantna
Rast desnice u SAD-u je zabrinjavajući, Trump, DeSantis ili neko treći, svejedno je
Dvije američke savezne države Colorado i Maine zabranile su republikancu Donaldu Trumpu učešće na predsjedničkim izborima na njihovom teritoriju.
31.12.2023. u 14:22
get url
text

VEZANI TEKST - SAD: Pristalice Trumpa upale u zgradu Kapitola, ranjena jedna žena, uveden policijski sat

Reakcija je to na Trumpovu umiješanost u nerede u Washingtonu od 6. januara 2021. godine kada su njegove pristalice, nezadovoljne rezultatima predsjedničkih izbora i pobjedom demokratskog kandidata Joea Bidena, upale u Kapitol.  

Iako još nije sigurno da će bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država uopće biti kandidat Republikanske stranke na izborima u novembru 2024. godine, Colorado i Maine su se "osigurale". No konačnu riječ donosi neko drugi.

- Da li će Trumpu biti zabranjeno učešće na izborima ili ne odlučuje Vrhovni sud SAD-a kao najviša pravosudna instanca u ovoj zemlji. On je još u igri, vidjet ćemo šta će odlučiti republikanci - kaže za Faktor Jahja Muhasilović, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). 

Važnije od toga, naglašava Muhasilović, jeste da Trumpu uprkos svemu ne opada popularnost.

- To je jasan i nedvosmislen pokazatelj da Amerika, samim tim i Zapad ide desno. Ta desna ideologija ima dominaciju i nije toliko bitno ko će biti predsjednički kandidat, Trump ili neko njemu sličan, recimo Ron DeSantis ili neko treći. Ovaj trend je zabrinjavajući - ističe Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.