open-navfaktor-logo
search
Lani mu prijetio ubistvom
Sve krenulo kad ga je kaznio s 1.000 KM: Zvorničanin optužen za proganjanje sudije
Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini je podiglo, a Osnovni sud u Zvorniku potvrdio optužnicu protiv 50-godišnjeg Alekse Jokića iz Zvornika zbog krivičnog djela proganjanje.
27.11.2023. u 15:56
get url
text

VEZANI TEKST - Podignuta optužnica protiv Zvorničanina jer je sudiji prijetio ubistvom

On je ovo krivično djelo počinio na štetu sudije Osnovnog suda u Zvorniku Slavka Savića, kojem je ranije prijetio ubistvom i zbog čega je prošle godine u banjalučkom Okružnom sudu osuđen na tri godine zatvora.

Prema navodima iz optužnice, Jokić je krivično djelo počinio od 24. juna do 26. augusta ove godine na području Zvornika.

- Nakon što je prethodno sačekivao S. S. ispred stambene zgrade u Malom Zvorniku u kojoj se nalazi stan u vlasništvu oštećenog, gdje je fotografirao zgradu i raspitivao se za oštećenog, te tom prilikom mu oštetio bravu od ulaznih vrata stana, optuženi je u više navrata, kontinuirano uhodio i pratio S. S. prilikom njegovog kretanja za vrijeme korištenja pauze na poslu - navodi se u optužnici.

Dalje se navodi da je oštećenog posmatrao dok je ovaj boravio u kafiću, zbog čega je S. S. promijenio mjesto na koje dolazi. Ni to nije zaustavilo uhođenje, pa je optuženi svojim vozilom stalno prolazio i obilazio kuću u kojoj S. S. živi sa porodicom, a što je zbog ranije upućenih prijetnji kod oštećenog izazivalo osjećaj tjeskobe kao i straha za vlastitu sigurnost.

Jokić je, prema optužnici, 26. augusta ove godine oko 21.15 sati došao ispred porodične kuće oštećenog, te ga pozivao da izađe, pa kada je oštećeni vidio o kome se radi, otišao je u zaklon i nije se odazvao, a tom prilikom je u kući bila i njegova bolesna supruga, što je sve kod njega izazvalo osjećaj tjeskobe i straha kako za vlastitu sigurnost, tako i za članove njegove porodice.

- Dakle, uporno i kroz duže vrijeme pratio je i uhodio drugo lice i uspostavljao neželjeni kontakt što je kod oštećenog izazivalo promjene životnih navika, tjeskobu i strah za vlastitu sigurnost - navodi se u potvrđenoj optužnici protiv Jokića.

U maju prošle godine, Jokić je nepravomoćno proglašen krivim da je 21. septembra 2021. godine došao do kuće sudije Osnovnog suda u Zvorniku Slavka Savića, u trenutku kada se on nije nalazio kod kuće, a potom svojim kamionom nasilno ušao u dvorište kuće, oštetivši pritom ulaznu kapiju.

Obraćajući se sinu sudije, prijetio je da će napasti sudiju Savića, "uključujući i jasno izrečene prijetnje ubistvom i to u vezi sa vršenjem njegove sudijske dužnosti", navedeno je u optužnici, odnosno presudi.

Dodaje se i da je govorio: "Gdje je Slavko, ubit ću ga kao pseto... Ili on ili ja, ovo je demokratija. Ne može mene Slavko presuđivati, ja ću njemu presuditi. Neće mene niko kažnjavati".

Prijetnje su se odnosile na sudski postupak koji je vođen pred Osnovni sudom u Zvorniku, gdje je Savić, kao postupajući sudija, osudio Jokića za prekršaj u vezi s električnom energijom i kaznio ga na novčanu kaznu od 1.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.