open-navfaktor-logo
search
Milionske zloupotrebe
Vrhovni sud RS-a ukinuo oslobađajuće presude službenicima RUGIPP-a
Vrhovni sud RS-a ukinuo je oslobađajuće presude šefovima i službenicama u Upravi za geodetske i imovinsko - pravne poslove RS (RUGIPP) optuženima za višemilionske zluopotrebe.
23.09.2022. u 10:07
get url
text

Predmet je vraćen na novo suđenje. 

Pvostepenom presudom Okružnog suda Banja Luka iz oktobra 2020. godine, krivice su oslobođeni Aleksandar Deurić, pomoćnik direktora, Dragan Grulović šef Odjeljenja u RUGIPP-u , te više stručne saradnice za pravne poslove u navedenoj instituciji, Doris Kremenović i Željka Milinković.

Optužnica ih tereti da su raznim malverzavijama i zloupotrebama položaja oštetili Grad Banju Luku za oko 7,43 miliona maraka. Optužnica tereti  Deurića, Grulovića i Kremenović  da su u periodu od 2015. do 2017. godine iskoristili službeni položaj i prekoračili ovlaštenja, te nezakonito omogućili da firma "Naš Dom" a.d. Banja Luka stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćim objektom u Grčkoj ulici u Banjoj Luci čime su im pribavili 2,18 miliona KM.

Grulović i Kremenović  su optuženi da su nezakonito omogućili da firma "Građa" stekne pravo vlasništva na parcelom od 33.000 kvadrata čime je Banja Luka oštećena za 5,25 milina KM.

Grulovića i Milinković treća tačka optužnice tereti za trgovinu utjecajem, odnosno da su dogovarali obustavu istrage u predmetu "Varnica Marija" koju je vodilo banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

Prema optužnici, Milinković je bila u "dobrim odnosima" sa jednim tužiocem, a Grulović je trebao dogovoriti detalje oko isplate novca kako banjalučko tužilaštvo pomenuti predmet ne bi proslijedilo Republičkom javnom tužilaštvu, već obustavilo istragu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.