open-navfaktor-logo
search
Bez sankcija
Abazović: Naravno da neću smijeniti Damjanovića i Kovača, je li mu se se iko zahvalio što je bio u Srebrenici?
Premijer Crne Gore Dritan Abazović je komentarišući posjetu ministra pravde Marka Kovača i ministra finansija Aleksandra Damjanovića svečanoj akademiji povodom neustavnog "dana Republike Srpske (RS)", kazao da on njih neće kritikovati, ističući da je Kovač bio prvi ministar koji je posjetio Potočare, ali da tada nije čuo aplauz.
10.01.2023. u 17:53
get url
text

VEZANI TEKST - Vuksanović-Stanković o premijeru Abazoviću: Koliko poštuješ BiH pokazao si sramnim izjavama u Srebrenici

Dritan Abazović je saopćio da je vidio reakciju Majki Srebrenice, ali da nije vidio nijednu zahvalnost Marku Kovaču kada je posjetio Potočare. On je naveo da su njih dvojica jasno jučer kazali da podržavaju ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i da nije znao da će ići na svečanu akademiju, jer nisu tražili "da se to procesuira kroz Vladu".

- Znaju se procedure kad neko službeno putuje u neku državu. Oni su 24 sata ministri i to je nešto što niko ne može izbjeći, ali jedno je državna politika, a drugo neka lična preferencija, na koju svako koristi mogućnost prava da je ostvari - kazao je Abazović novinarima, prenose Vijesti.me.

VEZANI TEKST - Ministrica Turković uputila protestno pismo premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću

Istakao je da "naravno" neće smijeniti Kovača i Damjanovića.

- Nisam vidio da je neko pohvalio šestočlanu delegaciju koja je otišla u Potočare. Ne očekujte od mene, kada neko uradi suprotno od onoga što mislim da treba da uradi, da mu stanem "nogom za vrat". Neću ih smijeniti, to su moje kolege, sve što je dosad bila stvar dogovora je ispoštovano. Možda se i njima ne sviđaju sve moje izjave, možda se meni ne sviđaju postupci drugih ministara, ali to smatram dijelom političkog šarenila koje postoji u Crnoj Gori - poručio je Avazović.

On je kazao da zvaničnici Bosne i Hercegovine odlično znaju šta je stav Vlade Crne Gore povodom integriteta te zemlje.

- Lično, neću ulaziti u to da li je trebalo tamo da budu ili ne, ono što je bio dogovor da idemo u Potočare su ispoštovali. Oni imaju pravo na političke stavove - dodao je Abazović.

VEZANI TEKST - Vlada Crne Gore saopćila: Ministri nisu delegirani da prisustvuju proslavi "dana RS-a"

Poručio je i da su pitanja za Kovača i Damjanovića zašto jedan tvrdi da je prilikom posjete prisustvovao u svojstvu ministra, a drugi u ličnom svojstvu.

- Damjanović je rekao u potpunosti ono što je tačno - naveo je Abazović.

Damjanović je kazao da je na svečanosti povodom dana RS boravio u lično ime, te da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine.

Kovač je kazao da je na svečanosti prisustvovao u svojstvu ministra, a da je poziv dobio od predsjednika RS-a Milorada Dodika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.