open-navfaktor-logo
search
Riječ eksperta
Ahatović upozorava da se ISIL vraća na scenu: Koje lekcije je Evropa naučila iz Beča?
Četvero prolaznika ubijeno je u terorističkom napadu u ponedjeljak navečer u centru Beča. Jednog napadača ubila je policija, a ranjeno je 22 ljudi. Ovaj po svemu gnusan i stravičan zločin protiv nevinih prolaznika u centru Beča vraća na scenu zloglasnu terorističku organizaciju ISIL koja je preuzela odgovornost za napad - kratki je rezime koji je za Faktor iznio vojni analitičar i profesor odbrane i sigurnosti Nedžad Ahatović.
06.11.2020. u 07:44
get url
text

VEZANI TEKST - ISIL preuzeo odgovornost za teroristički napad u Beču

Postavlja jednostavno pitanje: zašto se to dešava, ali i daje odgovor. 

- Ne vodeći računa o posljedicama po društvo u cjelini, evropska desnica je svoj politički narativ i rejting izgradila na socioekonomskim posljedicama migrantskog vala, etiketirajući muslimanske zajednice širom Evrope kao baze radikala. Njihovi politički stavovi su dovoljno ubjedljivi jer se baziraju na terorizmu kao prijetnji i kao takvi imaju "prođu" i niko u Evropi ne može više da ih ignoriše u političkom smislu. Sama činjenica da je francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu nakon nedavno javno iznesenih "tvrđih" stavova prema muslimanskom svijetu općenito naglo porasla popularnost, dovoljno govori o svemu navedenom. Taj trend dovodi do odsustva moralnog fokusa u politici što produkuje populariziranje negativnog narativa prema muslimanskim zajednicama koje tamo žive – navodi Ahatović.   

Sociološki gledano, ističe kako je rezultat takve politike da muslimani u evropskim zemljama lošije prolaze na tržištu rada, u obrazovnom sistemu su manje uspješni i teže ulaze u institucije društva.

- U konačnici takva socijalna slika izrazito pogoduje regruterima iz terorističkih grupa koji u muslimanskim zajednicama uvijek nađu asocijalnog pojedinca, obično mladog čovjeka, kojeg oni zavrbuju i vremenom indoktriniraju da kad to njima odgovara izvede neizreciv zločin prema nevinim ljudima.

Boriti se protiv ovakvog vida sa jedne strane diskriminacije i rasizma, a sa druge strane poplave radikalnih grupa i terorizma se prvenstveno ogleda u prevenciji. Prevenciji koja pored ostalog proizilazi iz pozitivnog narativa i racionalnog političkog rezonovanja koji ne sputava slobodu javne riječi. Samo pri tome treba voditi računa da svaki negativan narativ, ma kakav on bio i u kojim demokratskim okvirima se kretao, daje ključni element za regrutaciju potencijalnih terorista koji dolaze obično sa margina društva. Zato je proces inkluzije muslimanskih zajednica u društva evropskih vrijednosti također veoma bitan segment prevencije koji do kraja oduzima sve instrumenete ubjeđivanja profesionalnim internet-regruterima koji dobro naplaćuju svoj krvavi posao - pojašnjava Faktorov sagovornik.  

VEZANI TEKST - Trebao biti u zatvoru, pustili ga uvjetno: Fejzulai Kujtim pobio četvero ljudi u Beču

Potcrtava da su ilegalna trgovina oružjem i narkoticima sa kojima se logistički osiguravaju ovakvi teroristički napadi, također, ključni element prevencije.

- On se mora prije svega osloniti na kreiranje sigurnosne mreže koja prevazilazi jurisdikcije pojedinačnih zemalja, jer svaka zemlja ponaosob se ne može nositi sa svim tim globalnim izazovima. Tu Europol i Interpol imaju nezamjenjivu ulogu. No, stvaranje posebne policijske agencije kao zasebne institucije, koja će se isključivo baviti svim pojavnim oblicima terorizma na nivou EU-a je ideja o kojoj bi se trebalo ozbiljno razmisliti u Briselu.

U svakom slučaju borba protiv terorizma ne vodi se samo sa vojnim, obavještajnim i policijskim sredstvima, već prije svega se vodi pomoću promocije pozitivnih vrijednosti društva na bazi zajedništva i tolerancije kroz sve elemente prevencije. Ta borba mora biti konstantna i ozbiljna i njoj se mora posvetiti kako naučna, stručna, moralna tako i sigurnosna pažnja svih aktera društva, obrazovnih institucija, vjerskih zajednica i kompletnog državnog aparata – zaključuje na kraju Ahatović.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.