open-navfaktor-logo
search
MVP Slovenije
Ambasadorica Srbije u Ljubljani pozvana na razgovor zbog Vučićevih izjava
Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je ambasadoricu Srbije na razgovor zbog izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom nedavne posjete slovenačkog predsjednika Boruta Pahora Beogradu da je Slovenija kao i druge zemlje koje su priznale Kosovo narušila teritorijalni integritet Srbije.
06.09.2022. u 20:32
get url
text

U Beogradu je na istu temu razgovarao i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, rečeno je za slovenački N1 u ministarstvu.

Ljubljana je reagovala na Vučićevu izjavu nakon sastanka sa Pahorom u Beogradu kada je, na pitanje novinara zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, upitao "kako da objasni građanima da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji".

- Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije. Slovenija jeste. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom - rekao je Vučić i dodao da je Slovenija, poput naprimjer Francuske, Njemačke i SAD-a, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbije, kršenje međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani saopćilo je da je veoma iznenađeno Vučićevim izjavama.

VEZANI TEKST - Pahor: Postoji mogućnost da do kraja ove sedmice BiH dobije status kandidata za članstvo u EU

- Još jednom smo prenijeli svoj stav u vezi sa Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizovati našu poziciju po pitanju Kosova jer podrška Slovenije Kosovu nije usmjerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenačkog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu - rečeno je u Ljubljani.

Također navode da očekuju nastavak dosadašnje dinamike saradnje sa Srbijom i da će Slovenija nastaviti da se zalaže za komunikaciju sa Srbijom sa poštovanjem na svim nivoima.

- Želimo da zemlje nastave da razvijaju prijateljske odnose i zajednički traže mogućnosti za rješavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regionu. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU - dodaje se, prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.