open-navfaktor-logo
search
Nije neočekivano
Britanci se peru, Cameron se malo zaletio: Srbija nije ruski proxy
Ambasada Velike Britanije u Beogradu ne smatra da je Srbija kao država ruski proxy već da pojedini elementi u zemlji djeluju direktno u interesima Rusije.
11.01.2024. u 14:27
get url
text

- Vjerujemo da postoje elementi u Srbiji koji djeluju direktno u interesima Rusije i to tako što prete stabilnosti i demokratskim kapacitetima regiona.

Srbija je nezavisna, suverena država. Ujedinjeno Kraljevstvo već dugo sarađuje sa Srbijom na nizu zajedničkih prioriteta i nastavit će to da čini. Pozdravljamo jasnu poziciju srpske vlade u smislu protivljenja ratu u Ukrajini.

Nastavit ćemo da ohrabrujemo Srbiju da sprovede sankcije protiv Rusije. Možda se ne slažemo u potpunosti, ali pozdravljamo redovan dijalog sa Vladom Srbije o ovim pitanjima- naveli su iz Ambasade povodom reakcija na izjavu šefa britanske diplomatije David Cameron u Vanjskopolitičkom odboru Britanskog parlamenta, prenio je danas.rs pisanje agencije Beta.

Cameron je izjavio da je "položaj Zapada prema Zapadnom Balkanu formiran je prije ruske invazije i trebamo razmišljati o tome što se promijenilo".

- Zato što Rusija želi učiniti više za destabilizaciju Balkana, sa svojim proxyjima uključujući Srbiju - kazao je Cameron.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.