open-navfaktor-logo
search
Američki diplomata
Chollet: Zajednica srpskih općina na Kosovu neće ličiti na Republiku Srpsku
Za Sjedinjene Američke Države je značajno da zajednica srpskih općina bude formirana, mislimo da je to u skladu sa Ustavom Kosova, ali velika je razlika između Republike Srpske i buduće ZSO, rekao je specijalni savjetnik Stejt departmenta Derek Chollet.
20.01.2023. u 12:16
get url
text

- Moram da budem jasan, to nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku - kazao je on. 

Nije htio da govori o pojedinostima koje se tiču mogućih nadležnosti ZSO, rekavši da se ti detalji moraju "izglancati" kroz dijalog.

Upitan o medijskim nagađanjima oko takozvanog francusko-njemačkog predloga, za koji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da uključuje neki vid priznavanja nezavisnosti Kosova, Chollet je također rekao da ne želi da govori o pojedinostima.

- SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, a (njegov) cilj je normalizacija u pravcu međusobnog priznanja - rekao je američki diplomata.

Za evropski prijedlog kaže da je osnov za pregovore i da je fleksibilan. Govoreći o mogućem članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, na pitanje kako to ostvariti zbog protivljenja Rusije i Kine, rekao je da će biti teško, ali će SAD nastaviti da se zalažu za to.

- Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije - naglasio je.

Rekao je da su u SAD zabrinuti zbog utjecaja Rusije na Balkanu.

- Rusija je posljednjih godina pokazala da je spremna da koristi energente da vrši negativan utje caj, kazao je, uz ocjenu da je Moskva u Ukrajini pokazala pravo lice, i da cijeli svijet treba da se ujedini protiv onoga što tamo radi.

Na pitanje o medijskim slobodama, naveo je da se SAD uvijek time bave, i da je prilikom posjete regionu poručio da će s tim nastaviti.

- Medijske slobode su prioritet za SAD u svim dijelovima svijeta - kazao je Chollet. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.