open-navfaktor-logo
search
Uputili apel
CPC: Priprema se ponovna aneksija Crne Gore Srbiji
Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) pozvala je političke partije, nevladine organizacije, javne, kulturne i naučne radnike i crnogorska udruženja u dijaspori da, kako kažu, pred domaćim i međunarodnim organizacijama organizirano ustanu u odbranu dostojanstva i nezavisnosti domovine.
13.12.2020. u 08:57
get url
text

Apel su uputili arhiepiskop cetinjski i mitropolit CPC Mihailo, arhepiskop kotorsko primorski Simeon, vikarni episkop mitropolita Borisi episkop Ostroško-nikšićki Gorazd s vanrednog sabranja mitropolita, episkopa, sveštenstva i monaštva Crnogorske pravoslavne crkve jučer na Cetinju, prenosi portal Analitika.

-Državu su napale sile koje imaju namjeru da je riješe nezavisnosti, tako što će namjeravanim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti uzakoniti pravni osnov da se 50 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, 60 manastira i 650 crkava upiše u vlasništvo Srbije - navode iz CPC.

Cilj je, kako kažu, priprema za ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji.

-Posebno apelujemo na crnogorske asocijacije u rasijanju da učine sve što je u njihovoj moći da se međunarodna javnost upozna sa ovim činjenicama i da podrže CPC u zemlji - navode u CPC.

Oni su pozvali zastupnike vladajućih stranaka, da prije nego što dignu ruku za usvajanje izmjena Zakona, dobro razmisle o razmjerama posljedica takve odluke koja će, kako kažu, biti zločin izdaje sopstvene domovine.

-To je najveći mogući zločin, koji neće ostati bez odgovora. Još jednom apelujemo da se suprostave takvome sramnome velizdajničkome prijedlogu koji predstavlja okupacioni akt, koji će aktere njegovoga donošenja uvrstiti u red veleizdajnika i kvislinga. Ako ste ljudi dići ćete glas i ustati u odbranu časti i slobode sopstvenoga naroda. Uradite to i spasite dušu - navodi se u saopćenju CPC.

Građane pozivaju da se toga dana, kad na dnevnome redu Skupštine bude usvajanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, okupe ispred Skupštine Crne Gore i svojim prisustvom iskažu protest protiv toga, kako kažu u CPC, "sramnoga okupacionoga i veleizdajničkoga prijedloga".

-Građani Crne Gore, i vi u zemlji i vi u rasijanju, na noge! Organizovano i civilizovano ustanite pred domaćim i međunarodnim institucijama u odbranu državnoga suvereniteta i slobode! Sad ili nikad - zaključuje se u saopćenju CPC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.