open-navfaktor-logo
search
Konkretan potez
Hamas pozdravio odluku Turske da obustavi trgovinu s Izraelom
AUTOR: Anadolija
03.05.2024. u 12:21
get url
text
Palestinski pokret otpora Hamas pozdravio je odluku vlasti Republike Turske da obustavi trgovinu s Izraelom, smatrajući to "pobjedom palestinskog naroda".
- Izuzetno cijenimo odluke koje je nedavno donijela Republika Turska kao pobjedu našeg palestinskog naroda koji je podvrgnut stravičnom genocidu - navodi se u saopćenju Hamasa.
Pokret je pozdravio turski prekid komercijalne trgovine s Izraelom i odluku Turske da se pridruži tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu.
- Turska je obustavila sve izvozne i uvozne operacije s Izraelom zbog njegove agresije na Palestinu kršenjem međunarodnog prava i ljudskih prava - objavilo je tursko Ministarstvo trgovine kasno sinoć.
Turska najavljuje da će striktno i odlučno provoditi ove nove mjere sve dok izraelska vlada ne dozvoli nesmetan i dovoljan protok humanitarne pomoći u Gazu.
U srijedu je šef Odbora za pravosuđe turskog parlamenta Cuneyt Yuksel rekao da će se Turska službeno prijaviti da bude dio južnoafričke tužbe za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).
Kršeći privremenu presudu Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napad na Pojas Gaze u kojem je od 7. oktobra prošle godine ubijeno najmanje 34.596 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a ranjeno je 77.816 osoba.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.