open-navfaktor-logo
search
Realna opasnost
Curić pisala Ani Brnabić: Zabrinjava gomilanje srpske vojske i tenkova iznad Novog Pazara
Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić uputila je pismo predsjednici Vlade Srbije i ambasadama "Prijatelji Sandžaka" u Beogradu u kojem zahtijeva da se poništi politička dobit ostvarena genocidom u Bosni i Hercegovini.
09.09.2022. u 13:19
get url
text

U pismu izražava zabrinutost za budućnost Bošnjaka u Sandžaku zbog učestalog održavanja nenajvaljenih vojnih vježbi i kretanja srpskih oružanih snaga kroz Sandžak koje Bošnjaci sa pravom doživljavaju kao realnu opasnost po biološki opstanak. Posebno, kako je istakla, zabrinjava višednevno gomilanje srpske vojske, vojne ratne tehnike, tenkova i raketnih bacača, ovih dana na planini Rogozna iznad Novog Pazara.

Dopis koji je Curić uputila premijerki Brnabić prenosimo u cijelosti:

Uvažena predsjednice Vlade Srbije,

Cijeneći Vaše težnje i vidljive napore Vlade Republike Srbije da doprinese u rješavanju krize na prostoru bivše SFRJ, obraćam Vam se u ime najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka Sandžaka, Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji sa zahtjevom da se u Bosni i Hercegovini poništi politička dobit ostvarena udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom tokom agresije srpskih oružanih snaga na Bosnu i Hercegovinu.

Bošnjačko nacionalno vijeće traži od Vas i Vlade Republike Srbije da podrži ovaj naš zahtjev i time svima pošalje jasnu poruku da će politička dobit ostvarena udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom biti poništena.

Bošnjake Sandžaka zabrinjava učestalo održavanje nenajavljenih vojnih vježbi i kretanje srpskih oružanih snaga kroz Sandžak koje Bošnjaci sa pravom doživljavaju kao realnu opasnost po biološki opstanak. Posebno zabrinjava višednevno gomilanje srpske vojske, vojne ratne tehnike, tenkova i raketnih bacača, ovih dana na planini Rogozna iznad Novog Pazara.

Usvajanjem ovog zahtjeva Vlada Republike Srbije će spriječiti srpske oružane snage da u Sandžaku ostvare svoju javno izrečenu prijetnju da će Novi Pazar doživjeti sudbinu Vukovara, a Sjenica sudbinu Srebrenice.

Dosadašnji tolerantan odnos od međunarodne zajednice prema zločinima u Bosni i Hercegovini motiviše srpsko nacionalno rukovodstvo da nastave praksu etničkog čišćenja i ostvare genocidne prijetnje nad Bošnjacima Sandžaka. Sve to čini da se Bošnjaci Sandžaka osjećaju nesigurnim u Republici Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao aktivni učesnik Mirovne i Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ poziva na poštivanje usvojenog stava da se na prostoru bivše Jugoslavije neće priznavati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem kao svršen čin.

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i u svoje ime izražavam zahvalnost na naporima koje činite na uspostavljanju pravednog i trajnog mira na Balkanu i želim Vam mnogo uspjeha u predstojećem radu.

Primite izraze našeg najvišeg poštovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.