open-navfaktor-logo
search
Na terenu status quo
Deblokada prijelaza na Kosovu: Srbi ne žele ukloniti kamion s transparentom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih općina"
Lokalni Srbi su danas počeli da uklanjaju kamione kojima su 13 dana držali blokiran put ka graničnom prijelazu Jarinje zbog uvođenja reciprociteta od Vlade Kosova na registarske tablice iz Srbije.
02.10.2021. u 14:01
get url
text

Nakon što je počelo uklanjanje kamiona, krenulo je i povlačenje pripadnika Specijalne jedinice Kosovske policije.

Povlačenje kamiona počelo je desetak minuta iza podneva. Prethodno su jutros u sedam sati Srbi oslobodili jednu traku puta. Specijalci kosovske policije su čekali da se potpuno oslobodi put kako bi se i oni povukli.

Međutim, do prekida procesa došlo je kada su lokalni Srbi uklonili kamione i sa druge trake puta ka graničnom prijelazu Jarinje. Naime, tada su blindirana vozila Specijalnih jedinica policije Kosova također krenula da se udaljavaju, ali su u jednom trenutku prišli kamionu na kojem je okačen transparent s natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih općina".

Iako se kamion nalazi pored puta kosovski specijalci su tražili da se i taj kamion udalji, što su okupljeni srpski građani odbili te su stali ispred vozila, ne želeći da ga maknu uz povike "Srbija, Srbija". Stoga se blindirana vozila kosovske policije i dalje nalaze na putu i očigledno se neće ukloniti sve dok kamion sa spornim transparentom ne bude potpuno udaljen od puta.

Među lokalnim Srbima je i Igor Simić, potpredsjednik Srpske liste. Trenutno je na terenu status quo, jer su blindirana vozila i dalje na putu koji vodi ka graničnom prijelazu Jarinje između Kosova i Srbije.

Sve vrijeme na mjestu događaja su prisutni vojnici KFOR-a koji su zaduženi da osiguravaju mir i sigurnost. Prema dogovoru Prištine i Beograda postignutom u četvrtak u Briselu, KFOR će na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, ostati oko dvije sedmice. Rok za povlačenje obje strane je danas do 16 sati.

Prema dogovoru postignutom uz posredovanje Evropske unije, u ponedjeljak počinje primjena režima naljepnica sa obje strane granice, odnosno naljepnicama će se prekrivati državni simboli na registarskim tablicama i Kosova i Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.