open-navfaktor-logo
search
"Crveni karton"
Demonstranti zatražili ostavku srbijanskog ministra zbog plagiranog doktorata
Demonstranti su uzvikivali "Mali, lopove", "Odlazi" i "Plagijator" i, noseći crvene kartone u rukama, na kraju zalijepili zahtjev za smjenu ministra Malog na vrata vlade Srbije
26.11.2019. u 08:27
get url
text
Siniša Mali, ministar finansija Srbije
Siniša Mali, ministar finansija Srbije

Protestom "Crveni karton za Sinišu Malog" nekoliko stotina građana zatražilo je u ponedjeljak navečer od srbijanske premijerke smjenu ministra finansija Siniše Malog, čiji je doktorat Univerzitet u Beogradu prošle sedmice proglasilo plagijatom.

Protest je organizirala Građanska inicijativa "Ne davimo Beograd", čiji su aktivisti u ponedjeljak ujutro priredili performans stavljajući lance i katance na vrata ministarstva finansija da tako simbolično spriječe dolazak ministra Malog na posao.

Demonstranti su uzvikivali "Mali, lopove", "Odlazi" i "Plagijator" i, noseći crvene kartone u rukama, na kraju zalijepili zahtjev za smjenu ministra Malog na vrata vlade Srbije.

Od premijerke Ane Brnabić zatraženo je da, zbog plagiranja doktorske disertacije, do četvrtka smijeni ministra finansija uz poruku da će, ako predsjednica vlade ne ispuni njihov zahtjev, u četvrtak organizirati nove proteste.

Predstavnik Inicijative "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović rekao je da se građani nisu okupili samo zbog plagijata Siniše Malog, već i zato što je on "vrsni ekspert za otimačinu javnih dobara, namještanje javnih tendera i izbjegavanje plaćanja poreza", te za "siromašenje već duboko osiromašene države".

Brnabić je izjavila u nedjelju da će Mali ostati u vladi i ocijenila da je odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu "politička".

Prethodno je odluku univerzitetskog odbora i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak okarakterisao kao političku, a potom u subotu izjavio kako je od Malog ranije tražio da "pocijepa doktorat i napiše novi", ocijenivši da je za to sad kasno, te da Mali stoga mora platiti "političku cijenu".

Odbor za profesionalnu etiku Sveučilišta u Beogradu prošle je sedmice saopćio, nakon procesa koji je trajao pet godina, da će doktorat Malog biti poništen jer je utvrđeno da je plagirao doktorsku disertaciju preuzimajući tuđe intelektualno vlasništvo bez odgovarajućeg navođenja.

Ta odluka uslijedila je nakon višemjesečnih optužbi akademske zajednice i pritiska dijela javnosti, građanskih udruženja i inicijativa, te opozicionih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.